Farvede lofter giver liv til ethvert rum

20. marts 2020

Når man diskuterer brugen af farver som et designelement i arkitekturen, sagde Le Corbusier, den schweizisk-franske arkitekt og designer, der var banebrydende for moderne arkitektur, at brug af farver var lige så vigtigt som grundplanen for en bygning.

Service & Citizens' Train station Winterberg

Hvordan påvirker farver os?

Vores reaktion på farver er enorm, fordi farver påvirker os både fysiologisk og psykologisk. På grund af denne stærke effekt har farver en stor betydning for vores velbefindende, for farver kan udløse reaktioner, der direkte påvirker vores adfærd.

Dette fænomen gælder også farvede lofter. I løbet af de sidste 100 år har der været adskillige undersøgelser og videnskabelige artikler, der understøtter tanken om, at bygninger spiller en vigtig rolle i den menneskelige adfærd, især når man vurderer den sensoriske opfattelse af farver.

Farver kommunikerer information på en visuel måde, der påvirker os. For eksempel har farven rød vist sig at øge vores puls, mens farven blå mindsker den. De følelser, som farver påvirker, er grundlæggende, når man designer et rum, der understøtter en bestemt atmosfære eller funktion. Vi må derfor ikke underkende den vigtige rolle, som farver spiller i vores liv.

 

Farve er ... et utroligt effektivt triggerværktøj. Farve er en faktor i vores eksistens.

Le Corbusier

Farverig indretning er et universelt sprog

Farber Birren (1900-1988) var en pioner inden for at undersøge den virkning, farve har på den menneskelige opfattelse. Mens symbolisme udvikles gennem personlig og kulturel erfaring, så er der overraskende nok nogle farver, som er universelt homogene.  For at nævne blot nogle få eksempler, så er blå generelt forbundet med himlen, gul med solen og rød med blod.

Alle kan relatere til det at have en unik oplevelse i forbindelse med betragtning af et bestemt kunstværk eller et særligt sigende fotografi. Det er på samme måde sandt for mange af os, at vi forbinder farver med et bestemt humør, en følelse eller endda et minde. Dette indfanger meget godt, hvordan farver er et internationalt sprog.

Hvilke farvede lofter skal du vælge?

Valg af farver efterlades alt for ofte til slutningen af den arkitektoniske designproces, og er underordnet i forhold til bygningens udformning. Det er egentlig ret uheldigt, fordi valg af de rigtige farver til dine rum er det, der gør forskellen for at opnå en perfekt kombination mellem funktion og effekt.

Selvom det kan være en udfordrende opgave, kan det at arbejde fra en farvepalette hjælpe dig med at vælge koordinerede farveskemaer, der opfylder dine mål.

For eksempel kan sorte plader virke ildevarslende eller endda undertrykkende til tider, men de kan også være cool og hipt. Det afhænger alt sammen af, hvilket miljø de findes i. I sidste ende er et smukt designet rum lige som et fantastisk stykke kunst. 

Skab dit eget kunstværk med farvede loftplader

Lad os se på fællestræk, der er forbundet med interessante farver og deres virkning, når de bruges til at skabe et moderne og farverigt loft.

1/1
  • Atmosfære: Orange er en indbydende og venlig farve, der ikke er for aggressiv. Orange har ikke de samme negative undertoner, som rød kan have. Den skaber en spændende og inspirerende atmosfære, som kalder på opmærksomhed uden at være for krævende.
  • Orange loft: Opmærksomhedsskabende og spændende
1/1
  • Atmosfære: Gul anses ofte som den gladeste af alle farver og giver glade og lyse konnotationer. Farven associeres med solen, hvor lyse nuancer af gul giver en fredfyldt stemning, og hvor mørke nuancer af gul opfattes som mere traditionelle.

  • Gult loft: Lysende, klart og tankeskabende
1/1
  • Atmosfære: Rolig er kodeordet her. Blå kan reducere en persons blodtryk samt personens puls. Lyse nuancer af blå kan være meget energifyldte og imødekommende, hvor mørkere farvetoner af blå ofte er lig med styrke.

  • Blåt loft: Cool, spirituelt eller firkantet
1/1
  • Atmosfære: Grå er rolig og raffineret og kan skabe en skyggeagtig, neutral og rolig følelse. Lysegrå er en rigtig god erstatning for hvid, og mørkegrå er altid et godt alternativ til sort. På trods af at grå ofte opfattes som traditionelt eller konservativt, kan det også være en sjov og moderne farve. 
  • Gråt loft: Sofistikeret og elegant

Farver der komplimenterer dit design

Markthal er en travl markedsplads, som har et af de største malede kunstværker i verden, Overflødighedshornet, malet af den hollandske kunstner Arno Coenen. For at komplimentere indretningen, ledte MVRDV efter et minimalistisk udtryk i markedets andre områder. Valget faldt på koksgrå Rockfon® Mono® Acoustic på grund af dets akustiske præstation og mellemrumsfri udseende.

 

Billede: Markthal, Rotterdam - Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Farveplader vinder en pris

Kalvebod Fælled Skole blev udnævnt til “Årets skolebygning i 2018” og er blevet anerkendt som fremtidens skole, fordi den har rum til aktive børn, kombineret med dens akustikloft. Rockfon Mono Acoustic blev valgt på grund af deres akustiske egenskaber og glatte, ensartede overflade.

 

Billede: Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Sort loft komplementerer det trendy industrielle design

Les 2 Girafes er et smart og trendy hotel og restaurant i Paris’ 11. arrondissement. Det er dækket i hårde overflader med glasvægge, flisegulve og betonvægge, og de sorte plader i Rockfon Mono akustikloftet komplementerer det trendy industrielle design, samtidig med at de giver den bedst mulige oplevelse til hotellets og restaurantens kunder

 

Billede: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris - Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Et hvidt loft, der minder om himlen

Det moderne Oodi-bibiotek i Helsingfors har et unikt hvidt loftsdesign, der tiltrækker besøgende og bogelskere fra hele verden. Dets essentielle lethed og matte farve giver en følelse af åbenhed og frihed.  Det at læse en bog, mødes med venner eller blot at slappe af bliver en helt ny oplevelse takket være den enestående udsigt og lysspredning, som dette berømte bibliotek tilbyder. Det helt særlige indtryk skabes af et akustikloft på 4.450 kvm. Rockfon Mono Acoustic blev valgt på grund at dets akustiske egenskaber og den glatte og ensformige overflade. 

 

Billede: Oodi-bibliotektet i Helsingfors - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Hvordan du kan bruge farver til at ændre et rums størrelse og atmosfære

Viden om hvilke farver der virker bedst til et givent rum er afgørende for at skabe den rigtige atmosfære. Brug af meget mørke farver i et lille rum, uden noget naturligt lys, risikerer at skabe en anmassende eller trang følelse. Brug af de samme farver i et rum på nogenlunde samme størrelse, der har masser af lys, kan derimod skabe en følelse af intimitet og hygge. Faktum er, at der ikke er nogen ”one size fits all”-regel, når du designer med farver. Der er så mange muligheder at vælge imellem. Du kan vælge at have matchende farver på både vægge og lofter, eller du kan vælge at blande og matche mørkere nuancer eller stærke farver.

Når du for eksempel designer et kontor, ønsker du måske at vælge farver, der vil inspirere til kreativitet hver eneste morgen. Hvis du derimod arbejder med en lille rum, vil en lysere nuance måske være at foretrække, for at maksimere pladsen og få et lille rum til at føles større.

Hvad med store rum? I store rum har du større frihed til at lege med farver. Du har måske lyst til at vælge farver, der vil få andre designelementer i rummet til at træde frem.

Asymmetriske rum kan forenes med hvide plader som vores Rockfon Blanka® eller Rockfon Mono Acoustic loftsløsninger. Valg af et mathvidt loft kan give dit rum en ekstra fordel på grund af dets naturlige lysspredende og lysreflekterende egenskaber. Korrekt belysning forbedrer et rums stil, ændrer dets atmosfære og fornemmelse, og forbedrer humøret.

Elsker du kontraster eller at blande og sammensætte?

Det at have en mørkere farve på loftet vil tilføje en dristig og industriel atmosfære til rummet. Det er perfekt til at skabe en eksklusiv cocktailbar eller et specielt område i en restaurant. Sorte fliser er en fantastisk tilføjelse til et pulserende dansegulv eller et lille teater, hvorimod hvide fliser kan være det manglende stykke til en afslappende yogaklasse og grå fliser kan være den perfekte finish til det moderne arbejdsområde.

Mulighederne er endeløse. Du bestemmer, hvordan du vækker din moderne indretning til live med smukke lofter og farvede akustikplader og paneler.

Planlægning af et farverigt projekt - med Rockfon Color-All kan du skabe et unikt rum, der passer til dine behov og følelser.