Hvad sker der ved en brand?

1. januar 1

Alle brande kræver tre elementer: En antændelseskilde, et brændbart materiale og ilt.

En brand fortsætter med at brænde, indtil den slukkes aktivt, eller der ikke er mere brændbart materiale eller ilt tilbage.  Hvis ilden ikke slukkes eller går ud, fortsætter den med at brænde, og på et tidspunkt udvikler den sig pludseligt og meget hurtigt fra en lille, afgrænset brand til en fuldt udviklet brand, der fylder hele rummet.  Denne overgang, som sker på få sekunder, kaldes "overtænding".

Hvorvidt en mindre brand breder sig ved overtænding, afhænger af de omgivende materialers reaktion ved brand. I dag indeholder vores møbler og elektronik store mængder plast og andre syntetiske materialer – og dermed store mængder brændsel – hvilket betyder, at en brand udvikler sig 5-10 gange hurtigere i en stue med moderne indretning end i en stue indrettet som i 1950'erne. Denne video viser, hvor hurtigt en brand udvikler sig i en moderne stue sammenlignet med et rum med ældre indretning.

Når overtændingen har fundet sted, begynder ilden at fortære alle brændbare materialer i rummet og vil efter kort tid have opbrugt al ilten. Varmen er intens, og de brændbare materialer i bygningens konstruktion kan også give næring til branden. I jagten på mere ilt vil flammerne brede sig fra rummet, hvor ilden startede, gennem eventuelle åbne døre eller ved at bryde igennem vinduerne for at suge frisk ilt udefra. Ilden vil derefter fortsætte med at næres af friske brændbare materialer på sin vej igennem bygningen og op ad facaden.  Hvis facaden består af brændbare materialer, giver det ilden mere brændsel.  Branden stopper først, når den slukkes aktivt, eller når der ikke er mere brændbart materiale, der kan nære den.

Brandsikkerhed

Anvendelsen af ikke-brændbare materialer i bygninger, som f.eks. stenuld, kan forhindre ilden i at sprede sig og dermed spille en afgørende rolle for brugernes sikkerhed.

Læs mere

Relaterede historier

Vores tankegang – andre temaer