Kontoret, der lyder lige så fredfyldt, som det ser ud

God akustik gør åbne kontorlandskaber behagelige at arbejde i

NO, Otto Nielsens vei 12, Arcasa arkitekter, Office, Meeting Room, Open plan office, Rockfon Blanka dB42, A edge, 600x600, white, Chicago Metallic T24 Click 2890

Arkitektfirmaet Arcasa Arkitekters kontor i Oslo, Norge med Rockfon Blanka® dB42 med A-kant

Vi oplever et rum med alle vores sanser. Man kan derfor sige, at arkitekterne bør fokusere lige så meget i en bygnings akustik som i dens udseende. Et kontors akustik er det næstvigtigste fysiske aspekt (næst efter lys), som påvirker produktiviteten på arbejdspladsen. I takt med at vi går over til en videnbaseret økonomi, hvor en virksomheds succes i stigende grad afhænger af medarbejdernes produktivitet og tilfredshed, bliver støj på kontoret et presserende problem for virksomhederne.

Akustikken er et særligt stort problem i åbne kontorlandskaber, som findes i mange virksomheder i dag. Søren Peter Lund, som er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, forklarer:

"Den manglende privathed i et åbent kontorlandskab får de ansatte til at føle sig konstant overvåget, og støjen omkring dem kan blive opfattet som truende og forstyrrende. Det er især vanskeligt at koncentrere sig, når andre mennesker taler omkring én. Den akustiske kvalitet i et rum er en af de vigtigste faktorer at tage højde for, når man designer rum, der bruges til både kommunikative og kognitive arbejdsopgaver.".

Modellering af akustikken

Forskningen viser faktisk, at ansatte i et åbent kontorlandskab er 15 % mindre produktive. De har vanskeligere ved at koncentrere sig, og på grund af mindre forstyrrelser mister de mere end 20 minutters koncentreret arbejde om dagen. Men ved at forbedre akustikken kan man øge produktiviteten i det åbne kontorlandskab. De ansatte får ca. 50 % større koncentration og ca. 50 % færre forstyrrelser. De laver 10 % færre fejl, og deres stressniveau falder med mere end en fjerdedel1.

Man kan f.eks. anvende materialer på lofter og vægge, som ikke reflekterer lyd. Derved kan man forkorte stemmernes efterklangstid og reducere støjen til et behageligt niveau. Anvendt akustik kan bidrage til at løse den vanskelige udfordring, idet der skabes et fleksibelt, attraktivt arbejdsmiljø, hvor de ansatte kan arbejde med større tilfredshed og uden forstyrrelser.

 

1: David M. Sykes, "Productivity: How Acoustics Affect Workers' Performance In Offices & Open Areas"

Produktivitet
0

mindre produktivitet i åbne kontorer

Mistet arbejde
0

minutters koncentreret arbejde går tabt pr. person pr. dag på grund af forstyrrelser

Koncentration
0

større koncentration og 51 % færre forstyrrelser med forbedret rumakustik

Kontorakustik

Over 90 % af driftsomkostningerne i en organisation hænger sammen med medarbejdernes effektivitet. Derfor er det vigtigt at tage højde for den indvirkning, akustikken og indeklimaet har på kontorets medarbejdere.

Læs mere

Relaterede historier

Vores tankegang – andre temaer