Hvælvede lofter: Oplev fortiden igennem moderne design

14. september 2020

Hvælvede eller buede lofter startede i basilikaer eller katedraler for århundreder siden, hvilket er grunden til, at de undertiden blot kaldes katedrallofter, da det er her, de blev født.

hvælvede lofter med moderne akustisk design

Astrup Fearnley Museet i Oslo - Tøndehvælv

Den arkitektoniske indvirkning af et hvælvet loft på indretning og komfort i et rum kan ikke undervurderes.  Via deres design skaber de en illusion af plads, åbenhed og storhed og tillader større luftstrøm, hvilket giver et mere behageligt indvendigt rum, selv før der tages højde for fordelen ved moderne muligheder for temperaturstyring.

I dag kan du finde hvælvede lofter indarbejdet i indretningen af alle tænkelige rum, fra boliger og videre til kommercielle, medicinske og endda detailhandelslokaler.

Læs videre for at lære mere om hvælvede lofter, og hvorfor de kan være fordelagtige at inddrage i dit design.  

Typer af hvælvede lofter

Der er forskellige typer hvælvede lofter, du kan indarbejde i moderne konstruktion af kommercielle og beboelsesejendomme. Rent definitionsmæssigt betyder hvælvede lofter et buet loft.

I praktisk anvendelse, som de implementeres i dag, kan ethvert hævet loft, selv uden en bue, defineres som sådan. Der er et par grundlæggende varianter af hvælvede lofter, du kan vælge imellem, når du overvejer at enten tilføje dem til et rum eller omdanne et fladt loft til en katedralvariant.

Moderne hvælvede lofter er skabt med en hyperbolsk paraboloid. Dette er en overflade med både konkave og konvekse former på forskellige akser. Flere oplysninger om specifikke typer hvælvede lofter er beskrevet nedenfor:

 

  • Delvist hvælvet loft: Med dette loftdesign har du et standardloft i en del af dit rum, og derefter et hvælvet loft i den anden del. Hvis du ikke har plads til et fuldt lofthvælv i et rum på grund af begrænsninger, kan du tilføje den visuelle interesse, som et hvælvet loft giver ved at inkorporere det i halvdelen af rummet eller i det mindste en del af det. Dette er ideelt til bygninger i to etager, da du kan skabe en slags repos med et niveau, der ser ned i et andet.  

  • Tøndehvælv: Denne type lofthvælving, også kaldet et vognhvælv eller tunnelhvælv, fordi det giver illusionen af buen, som den ville se ud i en overdækket vogn. Det er normalt en cirkelformet kurve, der er halvcylindrisk. Det dannes ved ekstrudering af et par kurver eller en enkelt kurve. Dette betragtes som den enkleste form for et hvælvet loft.

  • Dobbelthvælvet loft: Denne type hvælvet loft er også kendt som et dobbelt tøndehvælv, et krydshvælv eller et stjernehvælv, og det er skabes ved at krydse den rette vinkel på to tøndehvælvinger. Du kan enten have afrundede eller spidse buer med en dobbelt hvælving. Dette betragtes som et fordelagtigt design i forhold til nogle typer hvælvinger, fordi det er mere omkostningseffektivt med hensyn til arbejdskraft og materialer.

  • Gotisk hvælvet loft: Denne type hvælvet loft kaldes officielt et ribbehvælv eller en ribbet hvælving. Det er et arkitektonisk design, der spænder over et stort rum, som du fx ville se i et kirkeskib. Variationer er blevet brugt i byzantinsk arkitektur, romersk arkitektur, islamisk arkitektur, romansk arkitektur og især gotisk arkitektur - deraf navnet. Et gotisk hvælvet loft dannes ved at skabe en ramme med diagonale eller krydsede buede ribber. Dette konstruktionstrick gjorde det muligt for gotiske katedraler at have store vinduer med tynde, høje vægge.

Fordelene ved et hvælvet loftdesign

Med en historisk herkomst, der spænder over århundreder og spiller en afgørende rolle i mange af de mest berømte bygninger gennem tidene, er det ingen overraskelse, at hvælvede lofter stadig anvendes i udbredt grad i designet af nutidens mest elegante og luksuriøse moderne rum. Følgende er blot nogle få af de mange fordele ved disse typer lofter.

 

  • Illusionen af plads: Vi ønsker alle mere plads; det er menneskelig natur. Heldigvis kan du ved at inkorporere hvælvede lofter i dit detailhandels- eller restaurantlokale skabe illusionen af plads eller storhed. Det får rummet til at føles luftigt og let uden at tilføje så meget som en centimeters ekstra plads med hensyn til kvadratmeterantallet. Hvælvede lofter er ideelle til små rum, der skal virke "større end de er", men som mangler faktisk brugbar plads. Et højt loft får din gæst eller dine kunder til at føle, at der er enormt meget plads.

  • Inkorporering af naturligt lys: Hvælvede lofter giver mulighed for flere vinduer, der bringer det naturlige dagslys ind i rummet. Dette betyder, at du skal bruge mindre på kunstig belysning i dit detailhandels- eller restaurantlokale. Selvfølgelig skal du stadig overveje dit overordnede lysdesign til, når det er mørkt eller til overskyede dage. På lyse, solrige dage vil du derimod kunne udnytte det naturlige lys, som er den bedste slags. Et hvælvet loft giver dig også mulighed for at installere ovenlys eller tagvinduer, der lader endnu mere naturligt lys strømme ind i rummet.

  • Fjerner indelukkethed: En af ulemperne ved et overfyldt detailhandelslokale eller en overfyldt restaurant er, at det kan føles indelukket og varmt, især om sommeren, når udetemperaturen stiger, og klimaanlægget kæmper for at holde trit. Heldigvis gør hvælvede lofter det muligt for varmen i luften at stige til vejrs væk fra gæsterne, hvilket skaber en luftig følelse i rummet, der føles køligere og mindre indelukket. Overordnet er det bare en mere behagelig følelse, når al den varme luft stiger op over deres hoveder i stedet for at hænge lige omkring dem.

  • Arkitektonisk interessante og smukke designelementer: Selvom der ikke er noget galt med et almindeligt loft, er tilføjelse af arkitektonisk interessante elementer med et enestående designet loft en fantastisk måde at skabe intriger, atmosfære og tiltrækningskraft i et rum på. Du kan øjeblikkeligt omdanne et almindeligt, kedeligt rum til et bemærkelsesværdigt rum med den rigtige type hvælvet loft.  

 

Isolering af et hvælvet loft

Bare fordi du ønskeret et hvælvet loft i dit design, betyder det ikke, at du ikke behøver at bekymre dig om at skulle isolere loftet i en domkirke. Faktisk er isolering yderst vigtigt for at sikre, at rummet mellem dine lofter og taget modstår skimmelsvamp og holder uafkølet eller uopvarmet luft ude af dit klimastyrede rum.

En af de kendte ulemper ved hvælvede lofter er at holde dem godt isolerede og ordentligt opvarmede. Selvom de er bedre til at holde rum kølige, da varme stiger opad, kan det af samme grunde være svært at holde et rum med hvælvede lofter varmt og lunt i løbet af en kold vinter.

Heldigvis vil installation af den rigtige slags isoleringsmateriale dog sikre, at rummet er forseglet korrekt og forbliver behageligt, uanset hvordan vejret er uden for.    

Hvad med akustikken?

Sammen med temperaturstyringsproblemer om vinteren er en anden almindelig klage over smukke hvælvede lofter deres tendens til, at de kaster et lydekko tilbage og forstærker det gennem rummet. Dette er især problematisk i offentlige omgivelser, hvor der foregår flere samtaler på samme tid som fx i restauranter.

Derfor er det vigtigt at modvirke potentielle akustiske problemer ved at bruge lydabsorberende akustikloftløsning, når man installerer hvælvede lofter. 

 

 

Imponerende hvælvinger med lydabsorberende materialer

Imponerende, ensartede hvælvinger blev skabt i denne monumentale polske kirke takket være Rockfon Mono Acoustic -systemet. Moderne akustiskløsninger baseret på støjdæmpende loftplader lavet af stenuld sikrer en optimal atmosfære for lyd.  

B.F. Stefan Wincenty Frelichowski kirken - Toruń, Polen

Roman Catholic Parish Church pw. Bl. Frelichowski,Poland,Torun,800 m2,ProSystem Krzysztof Dziewulski,Bartosz Makowski,ROCKFON® Mono® Acoustic,1200x900,White

En inspirerende renovering med smukt hvælvet loftdesign

For at La Comédie-Française kunne udnytte deres nye rum optimalt, såvel teknisk som akustisk set, blev der installeret Rockfon Mono Acoustic i hele den buede Dôme mellem metalbjælkerne, så hele det originale hvælvede loftdesign kunne bevares. 

La Comédie-Française - Paris, Frankrig

Comedie Francaise, Mono Flecto, leisure cafe

Konvertering af fladt loft til hvælvet loftdesign

Selvom du renoverer en eksisterende bygning, der i øjeblikket ikke har hvælvede lofter, kan du heldigvis stadig indarbejde dem i dit design, da flade, almindelige lofter kan konverteres til hvælvede lofter. Faktisk er det en fantastisk måde at åbne et lille, mørkt rum op på uden at tilføje flere kvadratmeter, hvilket kan være et ønskeligt forslag for virksomhedsejere med et begrænset budget. For at afgøre, om hvælving er en mulighed i rummet, skal du gå en tur op på loftet og se efter følgende elementer:

  • Tagkonstruktion: Se efter om dit loft har fagværk eller er selvbærende. Selvbærende lofter giver lidt plads at arbejde med, mens fagværk kan være vanskelige at åbne op.
  • Elektriske ledninger: Du bliver ofte nødt til at flytte elektriske ledninger for at hvælve et loft.

Den sidste note: Lofthvælvinger

Buede lofter er luftige, storslåede og visuelt interessante. De gør et almindeligt rum til et med intriger og atmosfære. Derfor anbefaler vi, når du overvejer dit næste design af et detailhandels- eller restaurantlokale, at du overvejer det som en mulighed. Ved at indarbejde et hvælvet eller katedralloft i dit overordnede design, vil du være i stand til at manipulere rummets atmosfære, forbedre den generelle pladsfornemmelse og udnytte nogle hundrede år gamle konstruktionstricks til at skabe et klassisk smukt interiør.