Vigtigheden af et fremragende akustisk miljø set fra designernes perspektiv

9. juli 2020

Hos Rockfon vil vi gerne formidle viden til vores kunder, og derfor afholdte vi en online konkurrence. Læs vores interviews med de to vindere, og forstå mere om deres prioriteter i forhold til at designe trivsel og akustik.

mennesker foran et projekt, der arbejder sammen

Efter at have set vores webinar om WELL Building Standard™ blev deltagerne inviteret til at konkurrere i en online quiz med spørgsmål om velvære. Vi spurgte de to vindere: Jorgina Betorz López fra Spanien og Georges Dantine fra Belgien om, hvordan de designer til velvære og fremragende indendørs akustik.

Læs interviewet om akustik, trivsel og indeklima

Webinaret handlede om ”Sådan designes inspirerende bygninger med fokus på indeklima og velvære”. Hvad har du lært af det?

Jorgina: Efter det interessante seminar om klima og trivsel i bygninger fik jeg bekræftet min viden og teori om indeklima og trivsel. Vi tilbringer meget tid indendørs i hjemmet og på arbejdet/skole, og det bliver bare tydeligt, at godt arkitektonisk og indretningsdesign, forenet med æstetik og fokus indeklima, skaber et meget mere behageligt rum at opholde sig i.

Georges: WELL Building Standard bekræfter den voksende interesse for indeklima og trivsel.

Indendørsmiljøet skal være et sted hvor du finder komfort. Fremragende rumakustik er afgørende for at opnå dette. Tænker du dette ind i dine designs?

Jorgina: Der er ingen tvivl om, at det indemiljøet er meget mere behageligt, når akustik er en integreret del af indretningen og designet. Uanset om vi er hjemme eller i offentlige rum som restauranter, så bliver folk længere, når der er et godt indendørs akustisk miljø. Det kan være et par minutter eller timer længere, men det føles altid mere behageligt. Desværre har vi alle oplevet klasseværelser eller restauranter, hvor støjen er uudholdelig. Alle lyde blandes sammen, og det bliver meget irriterende. Du kan ikke engang forstå eller høre de ord, der tales af folket i rummet. Det er et must at altid starte dit design med god akustik, så vi kan skabe behagelige og behagelige rum.

Georges: For mig starter et design af et projekt altid med at tænke på, hvordan man integrerer god rumakustik, selv før belysningen. Det betyder ikke noget, om det er en restaurant eller et kontor. Jeg tænker altid først og fremmest på akustik!

Desværre har vi alle oplevet klasseværelser eller restauranter, hvor støj er uudholdelig.

Jorgina Betorz López

INDRETNINGSARKITEKT

Begrænses eller udvides designmuligheder når rumakustik skal tænkes med i projektet?

Jorgina: Jeg kan uden tvivl bekræfte, at god rumakustik altid giver mig ro i sindet, når jeg færdiggør et design. Fra mit synspunkt kan godt interiørdesign ikke være uden godt indendørs akustik. Der er masser af koncepter og løsninger, hvor akustik og design går hånd i hånd uden begrænsninger.

Georges: Vi dækker alle sektorer med specialisering i restauranter og butikker, hvor vi løser rumakustiske udfordringer på en effektiv og æstetisk måde. Det begrænser os ikke, at vi bruger akustiske løsninger, der integreres harmonisk i alle rum. En af mine styrker er at tackle problemet med akustisk efterklang, pænt og uden at justere resten af layoutet, hvorfor jeg bruger mange akustiske øer som Rockfon System Eclipse Island

Det betyder ikke noget, om det er en restaurant eller et kontor. Jeg tænker altid, først og fremmest på akustikken!

Georges Dantine

INDRETNINGSARKITEKT

Hvordan forklarer du vigtigheden af rumakustik?

Jorgina: Et velafbalanceret interiørdesign kan ikke eksistere uden tilstedeværelsen af god rumakustik. Lyd er en af de mange faktorer, der ledsager os hele dagen, og det er grunden til, at vi skal tage højde for dette i alle vores projekter på samme måde som det æstetiske aspekt. Over tid har jeg set flere steder, hvor akustik ikke er blevet behandlet som sådan. Dette er en af de faktorer, der får mig til at bemærke, at det ikke er et emne, som alle designere behandler med samme betydning, noget jeg ikke kan forstå. Dette er ikke noget, du ser, men det er grundlæggende for vores komfort, ligesom at et rum har en god følelse eller et smukt design.

Georges: At forklare, hvorfor rumakustik er så vigtig, er ikke altid let, især for vores kunder. Jeg har lært, at det er vigtigt at lade klienten “høre” sig selv. Hos GDAI har vi et lille showroom med forskellige akustiske løsninger, så kunderne selv kan opleve det.

Jorgina, du er for nylig uddannet som interiørdesigner fra BAU (Design College of Barcelona, Centro Universitario de Diseño). Hvor meget lærte du om emnet rumakustik under din uddannelse?

Jorgina: På BAU studerede vi akustik ved flere lejligheder og fra forskellige perspektiver. Vi lærte at forstå, hvad det er, og hvordan man kan indarbejde akustik i designet. Jeg må understrege, at jeg altid har været noget følsom over for lyd, hvor forskellige toner kan genere mig meget. Derfor er jeg ikke i stand til at komme ind i et rum uden at bemærke, om [akustikken] er blevet optimeret. Det er noget, der altid er med mig, uanset hvor jeg går.

Georges, du er en erfaren interiørarkitekt. Hvad er de mest betydningsfulde ændringer, du har oplevet gennem årene?

George: I gamle dage var emnet akustik kun forbeholdt fanatikerne blandt os. Nu er det bestemt ikke længere sådan. Jeg ser altid mig selv som en forløber, hvor det i dag er almindeligt at integrere rumakustik i ethvert design.

Når det kommer til akustik og indretningsdesign, hvordan tror du det vil se ud om 30 år?

Jorgina: Det er meget kompliceret at forestille sig den fremtidige udvikling af akustik inden for interiørdesign. Jeg håber, at akustik overvejes i alle designs fra udgangspunktet. På den måde kan vi fuldt ud nyde hvert rum, vi opholder os i. Akustik inden for indretning bør ikke bare være et andet aspekt. Det skal være en væsentlig del del af ethvert projekt for nu og i fremtiden.

Georges: I dag er akustiske løsninger for det meste integreret i loftet. I fremtidige bygninger miljø vil du se akustik integreret overalt. Det kan være på vægge, vinduer, møbler og andre indvendige genstande.

 

Tak til Jorgina Betorz López og Georges Dantine for at dele deres tanker med os om indeklima, akustik og trivsel.