En kombination af akustik og design

Citizens Square har et nyt paradis for finske læsere: Hovedbiblioteket Oodi. Øverst oppe - også kaldet ’boghimlen’ - får de besøgende en fantastisk udsigt over byen og den nærliggende park. Oodi er en innovativ bygning for bogelskere, til begivenheder og andre forskellige aktiviteter.

  • Bygningen dækker et areal på 17.000 m2
  • Pris 98 millioner EURO
  • Bibliotekets samling indeholder 100.000 bøger på 17 forskellige sprog
  • Den øverste etage har et 4.650 m2 stort Rockfon Mono Acoustic loft
  • I 2016 udnævnte FN, Finland til det mest litterære land i verden

Arkitektur for de mest læseglade mennesker i verden

Oodi blev bygget i 2018 som en del af 100-året for Finlands uafhængighed og er tænkt som en gave til borgerne. Finnerne fortjener bestemt den ære, at FN udnævnte dem til de mest læseglade mennesker i verden i 2016.

Den karakteristiske bygning er designet af finske ALA arkitekter og åbnede dørene for første gang i december 2018. Sidenhen har tusinder af besøgende samlet sig i den unikke bygning. En af arkitekterne, Niklas Malmberg, siger:

”Det har overgået alle forventninger. I den anden uge i januar blev biblioteket f.eks. besøgt af mere end 300.000 besøgende. Vi har designet vores egen version af det moderne bibliotek i samarbejde med Helsinkis indbyggere, og dette har ført til et sted for kreativitet og læring. Det var vigtigt for os at skabe et sted, hvor funktionalitet og visuelt design går hånd i hånd, så besøgende kan nyde deres besøg og drage fordel af de forskellige fritidsmuligheder, som Oodi tilbyder. ”

Akustik spiller en vigtig rolle

Oodis design ligger langt fra det traditionelle bibliotek. Det strækker sig over tre etager, hvor hver etage har sit eget koncept, og ud over de traditionelle faciliteter tilbyder det en café, en restaurant, en biograf, et lyd- og filmstudie og en stor offentlig terrasse. Oodi skiller sig også ud med hensyn til lyd og akustik. De fleste af os er vant til, at biblioteker har brug for tavshed for at fungere, men i dette tilfælde er fælles standarder blevet ændret takket være Rockfons nøje udvalgte og gennemtænkte materialer og løsninger.

Det akustiske loft ligner himlen

”Øverst ligger der et klassisk bibliotek. Det er et åbent rum, hvor akustik var en integreret del af det arkitektonisk design. Fra begyndelsen arbejdede vi tæt sammen med en akustikekspert for at skabe det mest behagelige miljø.” siger Niklas Malmberg.

Den øverste etage er kendt som ’boghimlen’, og når du ser på loftet, forstår du hvorfor. Visuelt ligner det en himmel fuld af hvide skyer i bølgende former. Dette specielle look er skabt af det akustiske loft på 4.450 kvadratmeter lavet af Rockfon Mono Acoustic [LINK to product page].

”Rockfons akustiske og monolitiske lofter er den ideelle løsning. Loftpladerne er meget fleksible, nemme at arbejde med og matchede vores kreative idé og koncept. Vi er meget tilfredse med resultatet.” siger den finske arkitekt.

Det faktum, at der tages højde for akustik i interaktionen med design i mange nordiske værdiprojekter, er en trend, som Rockfon har lagt mærke til.

Nedstroppede lofter i akustikklasse A. Designet og modelleringen af ​​loftpladerne åbner forskellige muligheder for designere og arkitekter for en unik kreativ proces. 'Boghimlen' er et godt eksempel på, hvordan vores produkter kan opnå det ønskede slutresultat og skabe forskellige udtryk, der passer til det enkelt projekt. En lignende løsning er også blevet anvendt i det nye hovedkvarter for et stort dansk medicinalfirma nord for København og på Kalvebod-fællesskolen på Amager. Disse eksempler viser, hvordan nordisk arkitektur imponerer igen og igen, og det er dejligt at se, at akustik er blevet en vigtig del af arkitektur og de visuelle designs.

Helsinki biblioteket, Oodi

Töölönlahdenkatu 4
00100 Helsinki
Finland

SE, Stockholm Station, Leisure, Metro station, Rockfon Mono Acoustic, TE

Se, hvordan Rockfon Mono skaber ro ved Stockholm metro

Helsinki hovedbibliotek, Oodi

Land:Helsinki, Finland
Arkitekt:ALA Architects
Fotograf:Olli Urpela
Produkter:Rockfon Mono® Acoustic
Kant:TE Elegant Render
Dimension:1200 x 1200

Relaterede referenceprojekter