Et behageligt kontor gør folk glade

14. april 2020

Vi har talt med Signe Blomquist, Head of Interior and Workspace Design hos Henning Larsen om de vigtigste faktorer ved design af fremtidens kontor. Det handler ikke kun om lyd, lys og luft, men også vores forståelse af miljøet og de mennesker, der vil bruge rummet nu såvel som i fremtiden.

Stigende befolkning og ressourcer

Hvis du skal vælge en samlet udfordring, der vil påvirke vores tilgang til arkitektur og design i de mange kommende år - vil det være klimaet. Signe Blomquist er ikke i tvivl om, hvor vigtig denne opgave er.

”Da jeg blev født i 1978, var vi 4,3 milliarder mennesker på jorden til at bruge vores fælles ressourcer. I dag er vi 7,7 milliarder mennesker. Hvis dette fortsætter, og hvis vi fortsætter med at bruge den samme mængde ressourcer i byggeriet som i dag, så har vi brug for 3,5 gange flere ressourcer i 2050, end hvad jorden yder i dag – det er en vigtig kalkule, vi skal tænke over især som arkitekter”.

”Tendensen er heldigvis, at vi i langt større grad overvejer det miljømæssige fodaftryk, inden vi begynder at udarbejde projekterne. Vi ser en stor stigning i udviklingen af bæredygtige materialer til interiør, og hvor der tages højde for både klimavenlighed og sundt indeklima, ” forklarer Signe Blomquist.

Hvilke tendenser påvirker indretningen af kontorer i dag?

”Vi er blevet langt mere fleksible med hensyn til vores fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen. I dag arbejder vi fra mange forskellige destinationer og på tværs af mange forskellige platforme. Vi taler derfor om en ny type medarbejder, kaldet "den digitale nomade", der kun har en lille forbindelse til det fysiske arbejdsområde. Og vi ser, at virksomheder oplever, at kun 30% af det samlede personale er til stede fysisk i bygningen”.

Signe Blomquist forklarer, at når man spørger medarbejdere uden fysisk forbindelse til arbejdspladsen, hvilke udfordringer de oplever, er svaret klart: De føler sig frakoblet deres team og mangler tilknytning til arbejdspladsen. På den positive side svarede de fleste, at de i højere grad kan arbejde mere koncentreret og uden at blive forstyrrede. Med andre ord er de mere i tilstanden “Deep Work”, som arkitektprofessor David Dewane kalder det.

”Vi er nødt til at designe de fremtidige arbejdsområder med det i tankerne. For at skabe et miljø, der imødekommer medarbejdernes forskellige behov og understøtter deres forskellige arbejdsopgaver, er det nødvendigt, at vi som arkitekter overvejer dette. Vi er nødt til at skabe et miljø, der tiltrækker og bevarer den attraktive arbejdsstyrke og samtidig understøtter virksomhedernes vision og medarbejdernes behov”.

Hvordan arbejder man med lyd, lys og luft i indretningen?

”Et vellykket designprojekt består af mange faktorer. En af de mere grundlæggende er et godt og bæredygtigt indeklima. Det er afgørende, at du kan trække vejret i frisk luft om eftermiddagen og ikke bekymre dig om våde pletter under armene en halv time inde i et møde”.

”Det åbne kontor er noget, vi skal overveje som arkitekter. Et åbent kontorlandskab har akustiske udfordringer. På grund af dette starter mange projekter med en akustisk løsning ”.

Signe forklarer, at loftet i kombination med væggene og gulvet har stor betydning for oplevelsen af rummet. Loftet har derfor en særlig plads i arkitekturen, også når vi ser tilbage i tiden.

”Pantheons kuppel i det antikke Rom og historien, der delvist fortælles gennem lyset, som det imponerende kassetteloft, har været en stor inspirationskilde for arkitekter gennem tiden. I dag er stuklofterne i Københavns lejligheder stadig i høj efterspørgsel og fortæller en speciel historie, der skaber et virkelig unikt interiørdesign i hver lejlighed. Loftet i kombination med vægge og gulv kan være med til at skabe det specielle udtryk, som vi som arkitekter gerne vil opnå, når vi arbejder med rum".

Hvor skal man starte, når man designer, og hvad er det perfekte kontor?

”Grundlæggende er det vigtigt, at vi lytter nøje til, hvad kunderne ønsker. Vi ved meget om at skabe et fysisk rum, der understøtter forskellige typer arbejde. Men vi ved ikke, hvad der er vigtigt for den enkelte virksomhed, før vi spørger dem. Derfor starter alle vores projekter med brugerinddragelse efter behov. Baseret på de resultater, vi finder i de indledende processer, udarbejder vi konkrete forslag på indretningen og rummet”.

”Det perfekte kontor er et samfund for kolleger, hvor det fysiske rum understøtter samarbejde og rummer forskellene. Hvor virksomhedens vision tydeligt kommunikeres i det indre og sætter en fælles retning. Det er et sted, hvor du virkelig har lyst til at blive. Og hvor det fysiske, mentale og digitale arbejdsmiljø forenes”.