Musik til spinning er ikke altid sød musik i dine ører!

3. marts 2020

Musik er en del af vores liv, vi kan nyde det alene eller sammen med andre mennesker i offentlige rum, som koncertsale og fitnesscentre. Musik kan påvirke vores humør positivt og bringe gamle minder tilbage, men hvad er den rigtige volumen så du undgår høreskader?

Spinningslokale i et fitness center

Sartrouville, France

World Hearing Day

World Hearing Day bliver afholdt for at øge bevidstheden om, hvordan man kan forhindre døvhed og høretab og fremme øre- og hørepleje over hele verden[1]. En god måde at starte på er at skabe og designe cardio timer (som spinning), der er sunde for hele menneskekroppen, inklusive vores hørelse!

Musik eller forstærket lyd er ofte til stede i vores dagligdag. Når vi lytter, forventer vi konstant harmonier, melodier og rytmer i sange, som påvirker vores følelser og sanser. At lytte til vores yndlingssang kan gøre os glade, det kan forbedre den film, vi ser i biografen eller give os et løft, mens vi træner i en spinning-klasse. For det meste får det os til at føle os godt tilpas, men det kan også være farligt. Vores hørelse er meget følsom. Hvis du lytter til høj musik for længe, ​​kan det føre til høreskader.

Spinningstimer: En udmattende lytteøvelse

Hver uge forsøger jeg at komme afsted til mit fitness center for at lave lidt styrkeøvelser. Men i denne uge besluttede jeg at pumpe det lidt mere op og prøve noget andet: Spinning, også kendt som indendørs cykling. Og jeg må sige, det var en udmattende oplevelse. Og ikke kun for min krop, men også for mine ører. Jeg var chokeret over, hvor høj musikken var, og hvor meget instruktøren gjorde sit bedste for at råbe i mikrofonen på hendes headset for at sikre, at alle kunne følge.

Jeg målte støjniveauerne med nogle Decibel-apps på min smartphone og nåede i gennemsnit 92 decibel. En spinningklasse er tilgængelig i næsten alle sportsfaciliteter eller fitnesscentre.

  • En session varer typisk 50-60 minutter, hvor en instruktør guider alle deltagere, imens der er fuld drøn på musikken.
  • Spinning er en kardiovaskulær aktivitet, der hjælper med at reducere risikoen for hjerteanfald, højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk og øge lungekapaciteten[2] [3].
  • Sundhedsmyndigheder anbefaler 150 minutters konditionstræning om ugen for at reducere sundhedsrisici [4].
1/1

Men hvad med høreskader? Det hele afhænger af, hvor længe du udsættes for et bestemt støjniveau. Med de 92 dB, målt, var det stadig sikkert for mig inden for en maksimal eksponering i ca. 1,5 timer[4]. Så tilsyneladende var jeg heldig i betragtning af at en undersøgelse fra USA fandt et maks. på 116,7 dB blandt 17 tilfældige spinningklasser! Desuden blev der brugt et gennemsnit på 32 minutter på >100 dB[5]. Når vi ved, at den maksimale eksponeringstid for 100 dB ikke bør være mere end 15 minutter[5], kan vi konkludere, at hver deltager i disse spindingsklasser havde en eller anden form for høreskader som støjinduceret høretab (NIHL). NIHL er den næst hyppigste årsag til permanent høretab efter aldersrelateret høretab[6].

 

Spinninginstruktørerne har endnu større chancer for at få høretab. Forskning viser faktisk, at instruktører, der underviser i to eller flere klasser med høj intensitet om dagen, er i fare for høreskader[7]. Desværre er sundhedsrisikoen for denne gruppe af uddannede fagfolk ikke kun relateret til høresystemet. At hæve deres stemme for at blive forstået af alle mennesker i rummet og at råbe på grund af den alt for høje musik kan forårsage alvorlige vokalskader.

Spørg dit indre øre  

Hvorfor skal musikken være så høj, at den skader vores hørelse og påvirker vores velbefindende? Kan vi ikke bare sænke lydstyrken, bære ørepropper eller forbedre rummets akustik? Svaret er ikke så simpelt, for faktum er, at vi bare ”elsker” høj musik. Vi skal tilsyneladende bebrejde vores sacculus. Et team ledet af psykolog, Neil Todd fra University of Manchester har opdaget, at sacculus, som er en del af vores indre øre, frigiver endorfiner, når de stimuleres af høj musik. Sacculus kan eksempelvis, især lide de lave frekvenser af musikalske beats (bas) på over 90 decibel[9]. En anden undersøgelse, som blev udført af Institut for Talepatologi og Audiologi ved University of Witwatersrand i Johannesburg[10], viser os, hvilket støjniveau vi bedst kan lide, når vi laver fitnessøvelser. Her ses et par resultater om musikvolumener i gymnastiksalen:

  • 80 dB: for blødt (52%) og mindre behagelig (38%)
  • 85 dB: behageligt (75%) nydes (66%)
  • 90 dB: behagelig (74%) nydes (76%)
  • 95 dB: for højt (33%) nydes (57%)

 

Så en forskel på 5 decibel har en enorm indvirkning. Det lyder ikke af så meget, men forskellen er til at føle på.

Hvordan reduceres lydniveauerne?

Reduktion af lydniveauer kan let opnås ved at tilføje lydabsorberende materialer i rummet. For det meste er de materialer, der bruges i et træningsrum, hårde, lige og glatte overflader som spejle på væggen eller betonloftet eller gulvet, som reflekterer alle lydbølger. Rumakustikken forbedres ved at reducere efterklangstiden. Dermed sænker du lydniveauerne og forbedrer også instruktørens taleforståelighed. I Holland har de klare retningslinjer, der kun er dedikeret til fitness, aerobic, indendørs cykling og kampsportrum ([11] kapitel 5.3 side 52). Med hensyn til rumakustikken siger disse retningslinjer, at den gennemsnitlige efterklangstid skal være 0,60-0,80 sekunder (125Hz-4000Hz). Det er stadig kun retningslinjer, men det er en start.

 
References

[1]  Wilson WJ, Herbstein N, The Role of Music Intensity in Aerobics: Implications for Hearing Conservation, Journal of the American Academy of Audiology, volume 14, Number 1, 2003

[2]  Nystoriak MA, Bhatnagar A. Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 2018;5:135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3389/fcvm.2018.00135

[3]  Jang-Gun Yoon, Seok-Hee Kim, Hyun-Seung Rhyu. Effects of 16-week spinning and bicycle exercise on body composition, physical fitness and blood variables of middle school students. Journal of Exercise Rehabilitation 2017;13(4):400-404

[4]  Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854

[5]  Noise Exposure - Permissible Level and Duration. 

[6]  Sinha et al., Cycling Exercise Classes May Be Bad for Your (Hearing), The Laryngoscope. The American Laryngological, Rhinological and Otological Society Inc., August 2017

[7]  Taneja MK. Noise-induced hearing loss. Indian Journal of Otology, volume 20, issue 4, October 2014

[8] Petri AE, New York Times, Loud Fitness Classes Take a Toll on Instructors’ Voices, Jan.9 2020. 

[9]  Todd N, Evidence for a behavioral significance of saccular acoustic sensitivity in humans. The Journal of the Acoustical Society of America 110, 380 (2001)

[10] World Health Organization: Prevention of Blindness and Deafness (PBD).

[11]  Stichting Onbeperkt Sportief (2015). Richtlijnen toegankelijkheid indoor sportaccommodaties.