Få et indblik i fremtidens interiørdesign

30. november 2020

Med en verden i konstant forandring er det vigtigt at lytte til fremtiden. Der sker en udvikling i, hvad markedet kræver, og vi er nødt til at følge med, så vores rum – vores lofter og vægge – kan tilpasses de forskellige behov, der opstår. Lad os dykke ned i de seneste designtrends, mens vi spændt venter på, hvad næste årti af interiørdesign byder på.

acoustic ceiling for theatre auditorium

Hotel Theater Figi - Rockfon Blanka, A-edge

Fra geometriske mønstre og dekorative motiver til et stilrent og minimalistisk design – hvert årti har haft en betydelig indflydelse på visuel æstetik og interiørdesign. Genbrug, upcycling, big data – hver ny trend sætter sit aftryk på arkitektur, akustik og konstruktionsteknikker. Hvad tror du bliver den næste evolution – eller revolution – inden for interiørdesign?
 
Vi har interviewet Christian Klinge, som er Innovation Director her hos Rockfon. Han har en baggrund inden for produktudvikling og design, og her hos Rockfon arbejder han med produktportfolier. Desuden er han Rockfons go-to person, når det kommer til at forstå markedets nye behov og spirende trends.
Hvilke designtrends har det sidste årti haft mest indflydelse på rum, lofter og vægge?
Det sidste årti repræsenterer et paradoks inden for interiørdesign. I perioden efter recessionen har vi set, at folk på den ene side retter deres opmærksomhed mod budgetvenlige og effektive produkter, der skal være lette at installere. Men på den anden side prioriteres design, funktionalitet og brugeroplevelse højt, hvilket integreres i designet af loftplader og vægpaneler.
 
Der har også været meget opmærksomhed rettet mod digitalisering og smarte løsninger, men det er først nu, vi ser den reelle udvikling. Den skandinaviske stil har dog uden tvivl været den mest fremtrædende trend de sidste par år, og minimalistiske lofter og vægpaneler spiller en stor rolle for det skandinaviske, minimalistiske udtryk.
1/1
I fremtiden vil personlige løsninger tilpasset den enkelte blive standardløsninger

Christian Klinge

Innovation Director
Hvilke trends har haft betydning for vores industri og formet vores akustikplader?
Vores industri er ret konservativ. Vi ser få innovationer, men i stedet ser vi en trend i, at vores eksisterende produkter trinvis udvikler sig. Der har været nogle fremspirende trends, der har sat gang i videreudviklingen af vores produkter, eksempelvis upcycling, genbrug og fra vugge til vugge.
 
En fremtrædende trend er netop produkter, der er miljøvenlige og som kan hjælpe med at reducere vores CO2-aftryk. Engang imellem sker det, at vi finder nye materialer at bruge, men generelt set så er der kun få innovationer i vores industri.
Hvilke designtrends forventer du vil påvirke vores loftplader og vægpaneler det kommende årti?
Miljø og bæredygtighed vil uden tvivl være i fokus! Det er endnu en drivkraft til at fortsætte med at forbedre vores eksisterende produkter og deres livscyklus.
 
Folk bliver mere miljøbevidste og stiller flere krav til bæredygtigt byggeri, og her skal og vil vi kunne følge med – helt fra ideudvikling og produktion af vores loftplader og vægpaneler til det æstetiske og arkitektoniske udtryk. Den grønne tendens vil klart sætte tonen i de kommende årtier.
 
Det ville dog ikke overraske mig, hvis trends fra 50’erne og 60’erne gør et comeback. Jeg kan lige se det for mig med autentiske produkter kombineret med fremspirende trends som simple living og tiny houses.
 
I disse tider hvor arbejde og hjem fusionerer, ser vi en grad af et flydende samfund. Både arbejdsplads og hjem vil udvikle sig hen mod en mere aktivitetsbaseret tilgang. Og dét kan lede til løsninger, som omfavner multifunktionalitet, hvor vores produkter skal følge markedets behov.
Vi skal søge efter integrerede løsninger, hvor vi med teknologien skaber holistiske produkter

Christian Klinge

Innovation Director
Hvordan vil Covid-19 påvirke fremtidens design og indretning af kontorer, skoler og bygninger generelt?
Vi vil helt sikkert se en udvikling i måden at tænke design og indretning på. Vi bliver nødt til at følge markedet og skabe produkter, der bidrager til behovet om at holde fysisk afstand til hinanden, om det er på arbejdspladsen, i skolen eller et tredje sted.
 
Dét at undgå potentielle infektioner skal integreres i design og indretning, for på den måde kan vi gøre vores for at bidrage til at afhjælpe reelle samfundsproblemer.
Ser du den teknologiske udvikling påvirke vores industri?
Det vil helt sikkert komme til at have en indflydelse på vores videreudvikling af produkter, men det vil ske langsomt og være en trinvis udvikling, hvor der vil komme en logisk integration af materialer og teknologi.
 
Der har de seneste år været stigning af interessen for smarte hjem, såkaldte smart homes. Så med tiden vil man kunne se, hvordan digital teknologi integreres med akustisk design og indretning, men det tager sin tid at få integreret de behov i vores industri.
Hvordan ser du det ultimative fremtidige loft?
Godt spørgsmål. Fra nutidens perspektiv er teknologiske løsninger, der er fleksible og kan konfigureres ud fra markedets behov, vigtige. Så det skal klart integreres i vores loftplader og vægpaneler. Jeg ser også en interesse i, at folk kan leje interiør, så det er absolut også værd at tænke på.
Hvordan arbejder du med design og innovation i samspil med videreudvikling af akustikplader?
Først og fremmest bruger vi designtænkning til at udvikle vores løsninger til lofter og vægge. Vi arbejder på at gøre vores produkter så bæredygtige som muligt. Det er vigtigt, at vi følger den grønne bølge med hensyn til både udseende og produktion.
 
Vi stræber efter at skabe produkter, der spiller en aktiv rolle i opbygningen af miljøet, for det gør de rette loftplader og vægpaneler, både æstetisk og funktionelt.
 
Derudover er samarbejde nøglen til vores succes. Vi opsøger forskellige producenter, designere og eksperter for at skabe vores løsninger af akustikplader til lofter og vægge.