Hvordan kan det rigtige loft supplere indretningsarkitekturen?

27. november 2020

Det indre af et rum er det første indtryk man får af en bygning, og det skal skabe en iøjnefaldende oplevelse. Men komfort og velvære er også afgørende faktorer, når man udsmykker bygningen, så indretningsarkitektur kræver en delikat balance mellem kunst og videnskab.

Et origami-inspireret akustikloft på Llaut Palace Hotel

Inspiration fra de gamle egyptere

Indretningsarkitektur som praksis og erhverv er over 100 år gammel, og indretningsarkitekturens rødder kan spores helt tilbage til de gamle egyptere.
De dekorerede deres mudderhuse med dyrehuder, enkle tekstiler, grafiske, biografiske og åndelige vægmalerier, skulpturer og malede urner. I hele det gamle Egypten var “sjælehuse” med ventilation, porticoer, søjler, loggiaer, vinduer og døre de elementer, der efterlod spor af indretningsarkitektur dækkende flere egyptiske dynastier.

Den romerske og græske civilisation videreudviklede den egyptiske indretningsarkitektur til en kunstart, hvor prydgenstande var en del af det at udstille og fejre den stolthed, der føltes over at tilhøre disse civilisationer; som et eksempel kan nævnes opfindelsen af offentlige bygninger med hvælvet kuppeltag. Grækerne videreudviklede designet og gjorde træmøbler med indviklet dekorationer i elfenben og sølv til en del af indretningsarkitekturen, mens romerne forenede skønhed og komfort i deres hjem. De to tendenser afspejlede velstand og social og politisk status.

Fra træpaneler til fokus på trivsel og funktionalitet

De igangværende globale krige skabte en pludselig bevægelse, der fokuserede på nøjagtighed i hele middelalderens Europa.
Den mørke middelalder skabte en tendens med dystre træpaneler, minimal og udelukkende praktisk indretning og bare stengulve. Indretningen var dæmpet, da farver ikke eksisterede, og hovedkilden til materialer var murværk.
Med ankomsten af den franske renæssance kom der et fornyet fokus, og der opstod inspiration fra kreativitet. Datidens arkitekter begyndte at skabe hjem og rum med betydelige dekorative elementer med marmorgulve, udsmykket indlagt træværk og møbler af de fineste materialer.

Senere gjorde den italienske barok sin entré, og i det 18. århundrede handlede indretningsarkitekturen om rokoko-stilen, samtidig med at den blev påvirket af asiatisk porcelæn, blomstertryk og eksotiske detaljer.

I det 20. århundrede blev funktionalitet et afgørende element, hvor den hurtige vækst i husholdningsapparater som ovne, vaskemaskiner og fjernsyn skabte en ny udfordring, da rummene nu ikke udelukkende kunne være æstetiske.
Bevægelsen fra 1930 og frem til nutiden opstod som en blødere, forstadsinspireret fortolkning af modernismen, hvor farver, naturlige og rustikke elementer er velkomne og godt integreret i indretningen.  Tendensen fokuserer på, at belysning skal forblive enkel, så den passer ind i boligens funktionalitet.

Indretningsarkitektur handlede næsten udelukkende om at koordinere bygningernes arkitektur for at afspejle beboerne. Med fremkomsten af middelklassesamfundet steg ønsket om indretningsarkitektur. Især med den større migration af personer under den industrielle revolution blev bygningskonstruktion og arkitektur, der sikrede en bedre udnyttelse af pladsen, mere populært. Denne stræben efter at udnytte pladsen bedst muligt sammen med fokus på trivsel og funktionelt design fortsætter med at drive udviklingen og de tendenser, vi ser i dag. 

At teknologien har gjort sit indtog har løsnet båndene inden for indretningsbranchen. Onlinetjenester, platforme som Pinterest og Instagram og apps med Augmented Reality har en markant indflydelse på branchen samt på kunden, der oplever større gennemsigtighed, og har gjort avanceret indretningsarkitektur tilgængelig for alle og enhver branche.[1]

1/1

Lad os blive enige om, hvad udtrykket "avanceret indretningsarkitektur" dækker

Den luksuriøse indretningsarkitektur afhænger af din personlige præference, og hvilke krav det indendørs rum skal opfylde. Imidlertid fokuserer al avanceret indretningsarkitektur på detaljeopmærksomhed for at levere komfort, kvalitet, detaljer og raffinement sammen med strejf af wow. I dag er luksus ikke et spørgsmål om ejendom, men mere en sindstilstand: en filosofi om at leve det bedst mulige liv. En sikker stilfornemmelse er det, der betyder noget!

Indretningsarkitektur defineres som kunsten og videnskaben at forbedre rummets indre for at skabe et poleret og mere æstetisk tiltalende miljø.

Udtrykket luksus hører til ord der er oppe i tiden som lykke, skønhed, stil og komfort. Derfor skal avanceret indretningsarkitektur være veludført og lægge vægt på kvalitet for at skabe en følelse af et bedre liv.

Hvordan kan et loft forbedre kvaliteten af indretningen?

Når ordet "loft" nævnes, er det man kommer til at tænke på for det meste hvidt, kedeligt og fladt. Det meste af tiden betragtes loftet ikke som en del af indretningsarkitekturen, da mange ikke overvejer et unikt loftdesign, når de dekorerer.

Normalt er lofter den sidste ting der designes, og de ender derfor primært med at være hvide, for ikke at forstyrre designet. Men hvad nu hvis vi fortalte dig, at et akustikloft kan give den unikke karakter, som hverken kunst eller møbler kan?

Et loft er den "overliggende indvendige overflade" og skal betragtes som enhver anden væg, der skal dekoreres. Det dækker et rums øvre grænse, og det kan ændre et rums størrelse.

Et godt loftdesign skal tiltrække blikket og komplementere resten af indretningen. De moderne lofter, der er tilgængelige i dag, kan meget mere end blot at være en almindelig hvid overflade. Loftet er ikke grænsen, da du kan finde loftløsninger til at skabe alle tænkelige designvisioner. Arkitekter kan lege med både form og funktion for at finde det rigtige design, der komplementerer bygningen.

I dag er fokus på trivsel, komfort og bæredygtighed. Den rigtige loftløsning kan være energieffektiv og give en god udnyttelse af dagslys, hvor naturligt lys trækkes ind i rummet og transformerer opfattelsen af rummet. Dagslyset kan maksimere komforten og anvendeligheden af de indvendige rum. 

På trods af, at designere tænker over lys, form og overflade, tages lyden ikke eller kun sjældent i betragtning. Ikke desto mindre betragtes akustikprodukter som et vigtigt element inden for indretningsarkitektur. Støjreduktion er ved at blive en stor bekymring på kontorer, restauranter, skoler og i sundhedspleje.

Hvis du vælger den rigtige akustikloftløsning, giver det et bedre indeklima med lydkontrol, bedre taleforståelighed og god lydabsorption, så der ikke opstår støjende forstyrrelser. Det vil desuden også supplere din vision for indretningen.

Når et rum dekoreres, tænker arkitekten og designeren på hver eneste lille detalje fra farverne på væggene til hvordan besøgende vil føle og opleve rummet, når de træder ind i det. Så hvorfor ikke vælge et loft, der binder den sidste knude og giver den ultimative oplevelse af interiøret?[2]  

Du kan virkelig påvirke rummets tilpasning og fornemmelse, når du bruger loftplanet som designelement.

Deb Barnes

ANSVARLIG FOR INTERIØRDESIGN HOS HGA ARCHITECTS AND ENGINEERS

Ti tip for at opnå avanceret indretningsarkitektur

  1. Definér den indretningsstil, din bygning skal afspejle.
  2. Find det, der inspirerer dig, og hvordan det kan forbedre dit brand.
  3. Planlæg dit rum strategisk i forhold til, hvordan kunderne opfatter bygningen.
  4. Inkludér strejf af glam.
  5. Lav lag, og skab et design, der aldrig ophører.
  6. Udforsk farver og effekter som et element, der supplerer dit miljø.
  7. Belysning definerer stemningen og sætter scenen.
  8. Go big and size up - find statement-elementer.
  9. Vinduer kan skabe et dramatisk strejf, der giver en wow-effekt.
  10. Skab en følelse af hjem.

Lad Rockfon akustiskloftløsninger være wow-faktoren i din indretningsarkitektur.

Vi tilbringer mere og mere tid inde, og indeklimaet har indflydelse på vores liv. Men den triste kendsgerning er, at de fleste rum lider af det, vi kalder høj efterklangstid og dårlig lydkontrol. Det refererer til, at lyden "hænger" rundt i rummet længe efter lyden er produceret. Derfor er det vigtigt at tage højde for loftets kvalitet, når man dekorerer, da det kan give et sundere miljø med god lydabsorption og skabe privatliv for brugerne, hvad enten det er på kontorer, i undervisningslokaler eller på restauranter.

Når stil, komfort og kvalitetsløsninger går op i en højere enhed, kan det resultere i elegante rum. Med Rockfon kan du vælge mellem en række fantastiske akustikloftløsninger, der kan forbedre designet.

Vi tilbyder akustiske lofts- og vægløsninger i stenuld og skinnesystemer, der sikrer et omfattende udvalg af loftplader, bafler, vægabsorbenter og flåder, så du kan vælge formen til dit design.

Rockfon akustiskloftdesign skaber bæredygtige, smukke rum, der beskytter mennesker mod støj og spredning af ild, samtidig med at de yder et værdifuldt bidrag til trivsel og komfort. 

Sounds Beautiful