Hvordan bliver man WELL Accredited Professional (WELL AP)

13. november 2020

Velvære er i alt, hvad vi gør, og Alan Davies som er i vores specifikationsteam, er blevet en WELL Accredited Professional. Han anbefaler varmt at tage denne kvalifikation, hvis muligheden byder sig.

WELL Accredited Professional

WELL certificeret kontorbygning.

Kan du fortælle os om WELL AP-kvalifikationen?

Design- og konstruktionssektoren har gjort store fremskridt med at gøre bygninger mere bæredygtige ved at overholde visse miljøvurderingssystemer som DGNB, LEED og BREEAM. Men inden for disse rammer er der kun et lille afsnit med fokus på menneskers sundhed og trivsel.

Der er for nylig forsket i, hvordan bygninger påvirker menneskers sundhed, og WELL-klassificeringssystemet er skabt for at udfylde dette hul i klassificeringer. Det supplerer miljøvurderingssystemerne og giver en bredere tilgang til velvære. Det giver arkitekter og designere mulighed for at fokusere mere på brugerne af bygninger i deres projekt.

COVID har turboladet begrebet velvære; trivsel og bæredygtighed og vil være nøgleprioriteter hos arkitekter og indretningsdesignere de kommende år.

Fortæl os lidt mere om eksamen? Hvilke begreber blev dækket, som du fandt særligt nyttige i forhold til nedhængte loftsystemer?

Akkrediteringen er en undersøgelsesproces, der undersøger syv forskellige begreber: luft, lys, komfort, sind, vand, næring og fitness. Luft, lys, komfort og sind var de vigtigste begreber for nedhængte lofter.

Begrebet luft fokuserer på luftkvaliteten og reduktion af VOC'er (flygtige organiske forbindelser) i de rum, hvor der er mennesker. Med andre ord hvordan vi sikrer, at vi ikke tilføjer skadelige stoffer i bygningen. Nedstroppede lofter kan hjælpe her på grund af de lave emissionsstandarder, lofterne overholder, såsom M1-emissionsklasse for byggemateriale.

Begreet lys fokuserer på lyskvalitet og blænding. Her sørges der for, at vi får den rigtige mængde lys ind i rummet ved at bruge de forskellige overflader, såsom lofter med en LRV på 80% eller derover til at bringe os til det punkt, hvor vi er komfortable og ikke afbryder døgnrytmen unødigt. Nedhængte lofter kan bruges til at opnå gode resultater her, samtidig med at energiomkostningerne reduceres ved hjælp af høj lysrefleksion - det reducerer den mængden af kunstig belysning, der kræves i et rum.

Komfort - dette koncept er især relevant for os hos Rockfon. Som loftproducent har vi en tendens til at fokusere på akustik, og dette falder generelt inden for komfortkonceptet, der ser på genereret støj i bygningen, akustisk planlægning, efterklangstider, lydmaskering, lydreducerende overflader og alle områder, der har at gøre med lydstyring i rummet.

Sind - dette koncept har til formål at forbedre brugernes mentale sundhed ved at få dem til at føle sig velkomne i rummet. Akustiske lofter kan hjælpe med at få forudsætninger og optimeringer i sindet ved at hjælpe med at skabe rolige fredelige rum og hjælpe privatlivets fred. Konceptet sind fokuserer også på at bringe det udvendige ind og gøre os mere forbundet med naturen. Et eksempel på, hvordan dette kan gøres, er ved at bruge nedhængte flåder formet som naturlige blade for at skabe naturlige former. Akustik er et aspekt, der er omfattet af de undersøgelser, der kræves til denne særlige kategori.

Var undersøgelsen så interessant og relevant?

Ja. De dykkede virkelig ind i, hvordan disse funktioner gælder for den måde, bygningen er designet på. Jeg har en naturlig stor interesse for sundhed og bæredygtighed, så det var et logisk skridt for mig at bruge denne viden i mit arbejde med arkitekter og indretningsarkitekter. Jeg kunne viderebringe specifik information og rådgivning om de forudsætninger, der skal opfyldes for at opnå WELL certificering i en bygning. Ydermere om de forskellige niveauer, der kan inkorporeres, så du kan få bronze, sølv, guld eller platin-akkreditering.

Hvad fandt du ellers nyttigt ved programmet?

Jeg kan godt lide, hvordan det gav mig en bred forståelse af bygningsmiljøet. Det forstærkede også det faktum, at akustiklofter (og vægpaneler) gør så meget mere. Det er også klart, at WELL vokser i betydning, da der er 685 millioner kvadratmeter, som enten er certificeret eller venter på at blive certificeret.