En menneskecentreret tilgang påvirker fremtidige design- og bygningsprocesser

11. november 2020

Det voksende fokus på, hvordan bygninger og indendørsmiljøer bidrager til vores helbred og trivsel, har rejst et interessant spørgsmål: Hvordan designer vi miljøer og bygninger, der giver folk mulighed for at koncentrere sig, føle sig godt tilpas og helbrede effektivt?

Fremtidens plejehjem i Nørresundby

Nytænk institutioner - Fremtidens plejehjem, Nørresundby, Danmark

Vores globale akustikambassadør, Pascal van Dort, har talt med Anja Dirks om fremtidens design- og bygningsprocesser. Det handler ikke kun om æstetik længere, men også om forståelsen af ​​brugernes behov og deres brug af rummene nu såvel som i fremtiden.

Anja Dirks er ejer af Studio id+, et bureau, der er specialiseret i at designe sunde miljøer baseret på menneskers oplevelse. Hendes fokus er på at forbinde forskning med design. Anja Dirks brænder for bygningers fysiske indre og stræber efter at forbinde forskning i indvendig arkitektur.

Evidensbaseret design - hvordan udarbejder man et menneskecentreret design?

Når du renoverer eller bygger en ny bygning, er der mange overvejelser, der skal overvejes og evalueres.

Den kontinuerlige interaktion mellem beboerne og det indendørs miljø påvirker den måde, vi arbejder på, og den måde, vi heler på, hvilket betyder, at behovet for optimale forhold, der understøtter en patients helbredelse, er kritiske.

Evidensbaseret design er en proces til at tage beslutninger, der er afhængige af troværdig forskning, når man designer og konstruerer fysiske miljøer, der muliggør optimering af omgivelserne for de bedst mulige resultater. Den voksende bevidsthed om, hvordan det fysiske miljø bidrager til vores velbefindende og sundhed, har skabt et krav til mere menneskecentreret design.[1]

Hvorfor har I fokus på helende design, indretning og demens?

”Nogle stoler for eksempel på deres design og på det fantastiske lys, der kommer fra fortovet udenfor, og overbeviser sig selv om, at bygninger skal ses som meget mere end blot en skal for kontorlokaler. Som indretningsarkitekter, arkitekter og konstruktører skal vi se brugernes oplevelse som helhed, inden vi overvejer et projekt, da arbejdsmiljøet bidrager til deres helbred og velvære.

Plads er vores mest forbrugte produkt. Vores designere prøver at opfange det fulde potentiale i et rum, og hvordan rummene påvirker vores liv og velvære. Når vi designer, skal vi tage hensyn til brugerne, så eleverne får en bedre oplevelse i skoleområderne og sårbare grupper på hospitalet kan være afhængige af områderne for at bidrage til en bedre helingsproces.

Design af en ny bygning skal være i overensstemmelse med den nyeste forskning inden for arbejdsmiljø, da eksisterende viden giver os mulighed for at designe til sundere, sikrere og bedre arbejdsmiljøer. Vores ambition er, at vores design testes.

Jeg husker et eksperiment med demens og indretning. Et værelse havde et meget flot indretning med otte stole, men møblerne og omgivelserne var typiske sundhedslokaler. Det forvirrede patienterne, da de ikke kunne huske, hvor de skulle sidde, da det hele lignede det samme. Så eksperimentet fokuserede på hvilken indflydelse en stol kan have for at trøste mennesker med demens. Indbyggerne blev bedt om at bringe deres stol til fællesområdet. Resultaterne var positive, da indbyggerne vidste, hvor de skulle sidde i rummet, da de kunne genkende deres stol og følte sig godt tilpas i omgivelserne.

Hos Studio id+ mener vi, at et rumdesign fortsætter med at udvikle sig, og realiseringen af ​​et rum ikke stopper, det fortsætter med at være i live. Interaktionen med beboerne er, hvad vi kalder menneskelig oplevelse, og det skal være drivkraften bag ethvert element og fremtidigt design af et rum.”

Nu er lyd og akustik mere relevant end nogensinde.

Anja Dirks

Ejer af Studio id+

Hvordan designer du med brugere i tankerne?

”Forskning er afgørende, og jeg kender forskere i Antwerpen, der undersøger forskellige arbejdsformer, og hvad man skal overveje, når man designer kontorlokaler, da designet identificeres som en stor bidragyder til højere produktivitet og trivsel. Det er bedst, hvis man ser på, hvad udtrykket "hjem" betyder for den enkelte, da de har brug for at arbejde her, og så er det en fordel at basere designet oven på disse forklaringer.

I vores sektor ser jeg heldigvis en tendens til, at projekter baseres på forskning. Det er sikkerhed at være sikker på, at eksisterende viden har bevist, at løsningerne er gavnlige. Vores ambition er, at vores design skal testes, og at den består. Funderet forskning vil reflektere over vores design som værende i stand til at gøre forskning til forståelig information, så vi kan fortsætte med at bygge for gladere brugere.

Jeg ser mange projekter, hvor der ikke er nogen sammenhæng mellem kundens vision og fordelene for brugerne. Derfor er det vores job at søge "hvorfor" bag problemet.

”Hvorfor” afslører bygningens formål, og det er lettere at tegne et design, der afspejler fordelene for både kunden og brugeren. Forskning kan hjælpe med at overveje de forskellige aspekter og skabe en klar positionering. Det vil dog fortsat være udfordringer, ​​og der kræves indsigt for at arkitekter har denne tankegang. Hos Studio id + har vi et udgangspunkt på den tekniske side, da det handler om at dele viden om et komplekst marked, så specialisering kan forekomme, og der kan oprettes smukkere bygninger for sjælen."

Dette år er “The Year of Sound”. Hvor vigtigt er lyd og akustik, når man designer et interiør?

”Hvorfor skulle en interiørarkitekt høre en helt anden lyd? I år er det ”Årets lyd”, og nu er lyd og akustik mere relevant end nogensinde. Med høj mennesketæthed i voksende urbane områder og byer er mængden af ​​sensoriske stimuli meget høj. Nogle gange er vi ikke engang klar over det. Hvornår akustikken i et rum er god, ved folk ikke engang. De bliver kun opmærksomme på det, hvis noget er galt såsom ikke at kunne forstå, hvad nogen siger, eller hvis du bliver irriteret over støj fra dine omgivelser.

Akustik forsømmes ofte, men det yder et stort bidrag til reduktionen af ​​disse sensoriske stimuli. Det er meget vigtigt at skabe opmærksomhed om den indflydelse, som akustik har på dit daglige liv. Brugernes behov for at føle, høre, se og opleve bygningen, hvor alle sanser bruges i designet. ”

"På Studio id+ har vi et udgangspunkt på den tekniske side, da det handler om at dele viden om et komplekst marked, så specialisering kan forekomme, og der kan oprettes smukkere bygninger med sjælen."

Anja Dirks

Ejer af Studio id+

Hvilke tendenser ser du i fremtiden?

Koncentration er et interessant tema, hvorimod graden af ​​koncentration skal overvejes, når der planlægges åbne kontorer. For hvad sker der, hvis dine medarbejdere ikke kan koncentrere sig på kontoret?

”Jeg tror, ​​at samarbejde er vejen til at skabe endnu stærkere bygninger med bedre indendørsmiljøer. At dele viden og specialisering er en måde at kombinere færdigheder og kompetencer til en bedre fremtid. For hvorfor skulle en indretningsarkitekt og en arkitekt tegne en anden lyd? Akustik og lyd er mere relevant end nogensinde, da flere mennesker sidder på færre kvadratmeter, hvilket bidrager til et endnu højere lydniveau.

Og forskning synes at gå side om side med arkitektur, da hensigten inden for interiørarkitektur skal inkludere brugernes behov og de langsigtede effekter på mennesker. Måske at der er lavere produktivitet, medarbejderne bliver hurtigere syge, og mennesker med behov for pleje efterspørger mere pleje. Derfor anbefaler jeg i fremtiden ikke bare at se på byggebudgettet, men også overveje aspekter som langvarig effekt og omkostninger i et tidligt stadium.

Nogle gange spørger jeg arkitekter, om de betragter akustisk design som vigtigt. Med ni ud af ti gange er svaret ikke helt klart fra starten. Og så siger jeg ja, hvorfor ikke? For hvis du fremstiller en bygning primært ud af data, er du syv år bagud med hensyn til akustik.

Samarbejdet mellem arkitekten og interiøret er afgørende, da markedet er blevet komplekst og mere konkurrencedygtigt, hvor viden og specialisering er funktioner, der kan gøre en forskel. Fordi hvad du gør, og hvordan du lykkes med din byggeproces, afhænger af hvad du har. Ofte har du forskellige klienter, men det betyder ikke, at du har brug for at ændre din arbejdsstruktur. Ellers mister du hurtigt bygningens sjæl. Vi er nødt til at opretholde høj kvalitet på byggematerialerne og bygningens æstetik for at sikre glade brugere. ”

Studio id+

Studio id+ er et arkitektfirma med speciale i design af sunde miljøer baseret på menneskers oplevelse. Med fokus på brugeren og en forkærlighed for interiøret designer firmaet innovative projekter baseret på medicinsk, videnskabelig viden og (egen) forskning. Med et entusiastisk team fra hjertet af Utrecht arbejder vi dagligt på en række projekter.