Vores globale akustikambassadør, Pascal van Dort, har talt med Anja Dirks om fremtidens design- og bygningsprocesser. Det handler ikke kun om æstetik længere, men også om forståelsen af brugernes behov og deres brug af rummene nu såvel som i fremtiden.
Anja Dirks er ejer af Studio id+, et bureau, der er specialiseret i at designe sunde miljøer baseret på menneskers oplevelse. Hendes fokus er på at forbinde forskning med design. Anja Dirks brænder for bygningers fysiske indre og stræber efter at forbinde forskning i indvendig arkitektur.
Evidensbaseret design - hvordan udarbejder man et menneskecentreret design?
Når du renoverer eller bygger en ny bygning, er der mange overvejelser, der skal overvejes og evalueres.
Den kontinuerlige interaktion mellem beboerne og det indendørs miljø påvirker den måde, vi arbejder på, og den måde, vi heler på, hvilket betyder, at behovet for optimale forhold, der understøtter en patients helbredelse, er kritiske.
Evidensbaseret design er en proces til at tage beslutninger, der er afhængige af troværdig forskning, når man designer og konstruerer fysiske miljøer, der muliggør optimering af omgivelserne for de bedst mulige resultater. Den voksende bevidsthed om, hvordan det fysiske miljø bidrager til vores velbefindende og sundhed, har skabt et krav til mere menneskecentreret design.[1]
Hvorfor har I fokus på helende design, indretning og demens?
”Nogle stoler for eksempel på deres design og på det fantastiske lys, der kommer fra fortovet udenfor, og overbeviser sig selv om, at bygninger skal ses som meget mere end blot en skal for kontorlokaler. Som indretningsarkitekter, arkitekter og konstruktører skal vi se brugernes oplevelse som helhed, inden vi overvejer et projekt, da arbejdsmiljøet bidrager til deres helbred og velvære.
Plads er vores mest forbrugte produkt. Vores designere prøver at opfange det fulde potentiale i et rum, og hvordan rummene påvirker vores liv og velvære. Når vi designer, skal vi tage hensyn til brugerne, så eleverne får en bedre oplevelse i skoleområderne og sårbare grupper på hospitalet kan være afhængige af områderne for at bidrage til en bedre helingsproces.
Design af en ny bygning skal være i overensstemmelse med den nyeste forskning inden for arbejdsmiljø, da eksisterende viden giver os mulighed for at designe til sundere, sikrere og bedre arbejdsmiljøer. Vores ambition er, at vores design testes.
Jeg husker et eksperiment med demens og indretning. Et værelse havde et meget flot indretning med otte stole, men møblerne og omgivelserne var typiske sundhedslokaler. Det forvirrede patienterne, da de ikke kunne huske, hvor de skulle sidde, da det hele lignede det samme. Så eksperimentet fokuserede på hvilken indflydelse en stol kan have for at trøste mennesker med demens. Indbyggerne blev bedt om at bringe deres stol til fællesområdet. Resultaterne var positive, da indbyggerne vidste, hvor de skulle sidde i rummet, da de kunne genkende deres stol og følte sig godt tilpas i omgivelserne.
Hos Studio id+ mener vi, at et rumdesign fortsætter med at udvikle sig, og realiseringen af et rum ikke stopper, det fortsætter med at være i live. Interaktionen med beboerne er, hvad vi kalder menneskelig oplevelse, og det skal være drivkraften bag ethvert element og fremtidigt design af et rum.”
Anja Dirks
I 2010 startede Anja Dirks agenturet Studio id + med fokus på at forbinde forskning og design i det fysiske indre af bygninger.
Efter en periode med ledelse hos Professional Association of Dutch Interior Architects var hun formand for Det Europæiske Råd for Interior Architects i fire år.
I sin rolle som projektleder for projektet 'Here Comes The Sun' for Atelier Rijksbouwmeester fra regeringens ejendomsselskab sætter hun innovationer inden for designbranchen på kortet.