Naturkraft, som er en naturpark, inviterer de besøgende til at lære om naturens kræfter. En af hovedattraktionerne er et besøg i de tre sfærer, hvor dramatiske videoer viser en række naturlige fænomener – derfor stilles der store krav til kvaliteten og at sikre den bedst mulige akustik. Faktisk er disse attraktioner så populære, at de er hovedattraktionen for Naturkraft.

NaturKraft åbnede dørene for offentligheden den 4. juni 2020 med åbning af Kronprinsesse Mary. Thøgersen & Stouby, designarkitekterne på projektet, ville sikre, at centeret kan være åbent året rundt, så der er både indendørs og udendørs attraktioner, hvor de besøgende kan lære om kræfterne i naturen. Jens Erik Thøgersen, partner hos Thøgersen & Stouby, udtaler “Naturen er i fokus overalt, både indenfor og udenfor, så folk derved kan besøge centeret året rundt. Vi har bygget en ring rundt om centeret med niveauforskelle på tre og tolv meter i højden. Herfra kan du se ud over landskabet og Ringkøbing Fjord. Indbygget i ringen er hovedbygningen, hvor du bliver mødt af de tre oplevelsessfærer, som gæsterne kan besøge for at blive klogere på naturen. ”

Naturkraft

Naturparken 10
6950 Ringkøbing
Danmark

1/1

Farver og akustik spiller en afgørende rolle i oplevelsen

Når du træder ind i en af de tre sfærer, bliver du mødt af både et lyd- og billedsprog. Kortfilm projiceres i loftet og viser forskellige naturfænomener. For at skabe den kvalitetsoplevelse, som arkitekterne og parken ønskede at tilbyde gæsterne, skulle de tre sfærer bygges af byggematerialer i høj kvalitet. ”Den runde form gør, at lyden sendes i alle retninger med stor genklang. Derfor måtte vi sørge for, at vi regulerede lyden uden for sfæren, og at vi også havde stor lydabsorption inden i sfæren. Samtidig ville vi også projicere en film på loftet på kuplen, hvilket betød, at vi skulle have de rigtige farver inde i kuplen for at skabe den rette atmosfære. For at opnå dette valgte vi at bruge akustiske loftplader fra Rockfon, fordi akustikpladerne opfyldte alle vores krav. Efter at have testet flere af Rockfon Color-all® loftplader valgte vi to toner af grå: Beton og antracit, hvilket gav en flot mørk kontrast og samtidig perfekt gengav, hvad vi ønskede at projicere i loftet ”, udtaler Jens Erik Thøgersen.

Optimal lyddæmpning i runde former

Ud over at overholde kravene til akustik og projicering af billeder var det også vigtigt, at loftpladerne kunne tilpasses kuglernes cirkulære form. Bo Jørgensen, projektkonsulent hos Rockfon, siger: ”Projektet har været ud over det normale, fordi dette ikke er dit daglige loftprojekt. Hele indersiden på kuppelen skulle dækkes af loftplader. Den akustiske løsning til lofter Rockfon Color-all giver optimal lydabsorption, og akustikpladerne Rockfon Color-all fås lige præcis i den nøjagtige farve, du ønsker. Til dette projekt blev loftpladerne fremstillet i specielle dimensioner, der bliver mindre og mindre, jo længere de kommer op i sfæren. Nu har vi et rum, hvor væggene og loftet ser godt ud og med akustisk kontrol, så brugeren får en fantastisk oplevelse, når de besøger Naturkraft.

Naturkraft

Land:Ringkøbing, Danmark
Arkitekt:Thøgersen & Stouby and landscape architect SLA
Entreprenør:Bo Jørgensen
Installatør:Realdania project
Fotograf:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Color-all®
Kant:A

Relaterede casestudier