bucket_iconCreated with Sketch.

Åbent til omverdenen

Fremtidens Plejehjem – det hedder det rent faktisk, og det ligger ved Limfjorden i Nørresundby – tilbyder sine beboere gode, lyse lejligheder og inviterer dem samtidigt ud i fællesområder, der bærer meget lidt præg af institution i traditionel forstand.

Plejehjemmet er designet af Nørkær+Poulsen og Østergaard Arkitekter, og deres vision var at åbne faciliteterne til omverdenen.F.eks. er restauranten indrettet, så andre end plejehjemmets 75 beboere kan komme og spise der. Motionsafdelingen benyttes ikke kun af beboerne, men også af ældre i lokalområdet. Der er mange uformelle opholdsrum, små tekøkkener, læserum og andre temarum.

Flere mennesker øger støjniveauet

Arkitekternes intention var at skabe mere liv på plejehjemmet, hvilket gjorde det mere levende og inspirerende for beboere, der savnede daglig interaktion. Især i fællesområder kunne støj potentielt blive et problem, hvis den ikke blev styret. Faren var, at beboerne ikke kunne nyde samtaler på grund af dårlig akustik. Der blev installeret akustiklofter i alle fællesarealer og gange i bygningen, hvilket sikrede optimal støjkontrol. Rockfon Sonar X akustikplader blev valgt til fællesrum og gangarealerne grundet de akustiske egenskaber men også grundet det skjulte skinnesystem, der gav en mere hjemlig følelse.

Et hjem og ikke en institution

For beboerne er dette nok det sidste hjem og arkitekterne har derfor prøvet at respektere dette ved at designe en bygning, som er inviterende og varm. Normalvis på plejehjem er der vogne i gangene, folk på besøg og snak på gangene – lyde, som du normalvis ikke har i dit eget hjem. Det var vigtigt for arkitekterne, at man ikke hørte disse lyde i din egen bolig. Akustiklofterne dæmpede disse uønskede lyde og samtidig ønskede man at bevare en hjemlig lyd for at bygge et "hjem" i stedet for en institution.

Fremtidens plejehjem

Carl Klitgaards Vej 5
9400 Nørresundby
Danmark

baby, sleep, boy, calm, restful, knitted hat, bed
PDF
5.7 MB

Sudhed og pleje brochure

Vi har haft den indgangsvinkel, at man ikke skal generes i sin lejlighed af støj fra gangen.

Thomas Nørkær

NØRKÆR+POULSEN ARCHITECTS

Fremtidens plejehjem

Land:Nørresundby, Denmark
Arkitekt:Nørkær+Poulsen and Østergaard Arkitekter
Entreprenør:Nørresundby Boligselskab
Produkter:Rockfon® Sonar®
Kant:X
Dimension:600 x 600