Fokus på selv de mindste detaljer

Et aktuelt eksempel er dette "egoisthus" på Soløsevej i Gentofte nord for København, som er tegnet af Jørn Utzons barnebarn. Det særlige ved huset er, at alt er speciallavet og -designet.

”Og det er virkelig alt. Lige fra de indbyggede højtalere og vinduerne specialfremstillet i Kina til træ-hoveddøren, som går i ét med væggen”, siger han til Arkbyg.

Jeppe Utzon fortæller, at for at gøre det elegant og let, kræver det at man arbejder meget med detaljerne.

”Ejeren går meget op i detaljerne. Derfor er vi gået et ekstra stykke for at få alt til at fungere. Vinduesrammerne er for eksempel skjulte, når man ser dem indefra; det en ren fornemmelse, siger arkitekten, der understreger, at det også skal være funktionelt:

Men jeg vil gerne introducere oplevelser i huset, som er specielle. Niveauspring, nicher man kan sidde i. Elementer, som giver en oplevelse. Gør huset til noget særligt. Dem har vi lagt en del ind af - og det hæver huset op og gør det anderledes”
, forklarer Jeppe Utzon, der har tegnet 25 en-families huse.

Vi har indimellem arbejdet ud fra dette: Mere ’nice to have’ end ’need to have’. Det giver noget til hyggen”, pointerer Jeppe Utzon.

Krævende akustikopgave

Huset er opført med meget store glasvinduer ud mod Ærmelunden, hvilket - blandt andet - har stillet store krav til akustikken. Det er nemlig ikke kun store koncertsale og erhvervsdomiciler, der skal indtænke akustikløsninger.

Det gælder også denne privatbolig, der er præget af højt til loftet, meget glas fra gulv til loft i stuerne (faktisk over 60 kvm glas i stuen), få møbler og trægulve.

Det stiller store krav til akustikken, der skal være behagelig, når man har gæster og spiller musik. Det betyder, at der er lagt mange kræfter i at finde den rette, akustiske løsning.

Utzons og bygherrens valg faldt på de såkaldte mono-akustiklofter fra Rockfon, der ifølge arkitekten giver et ekstra minimalistisk udtryk til boligen.

Bedre mening med nyt hus

På grunden på Soløsevej i Gentofte stod et eksisterende hus, som ejerne overvejede at sætte i stand. Men det gav bedre mening at bygge noget nyt.

Den overordnede idé er et egoisthus i naturmaterialer, med plads til gæster og børn. Det er indrettet til to personer og bygget meget specifikt til eget brug; altså et meget skræddersyet hus, hvor man kigger på sine behov og bygger efter det. Det, jeg synes er mest interessant, er at bygge til nogens behov. At tage udgangspunkt i dem”, siger Jeppe Utzon.

Når man flytter ind i noget eksisterende, tilpasser man livet ud fra de eksisterende rammer. Man tænker ikke så meget over det, men man tilpasser sig meget. Når man bygger sit eget hus, tænker man over hvilket liv, man gerne vil leve. Det kan være alt fra store middagsselskaber, meget tid i køkkenet, ingen morgensol i soveværelset, bygge en båd. Jeg prøver at finde ud af, hvilket liv de gerne vil leve. Og forsøger at tegne et hus ud fra det”, siger han.

Og tilføjer med et smil: ”Og så går jeg meget op i at lave skabsplads nok. Det løser problemerne”.

 

Denne artikel er skrevet af Peter Kargaard og blev bragt hos Licitationen den 27. september 2009.

Arkitekttegnet privatbolig

Gentofte
Danmark

Arkitekttegnet privatbolig

Land:Gentofte, Danmark
Arkitekt:Jeppe Utzon
Fotograf:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Mono® Acoustic

Relaterede casestudier