Den verdensberømte norske maler Edvard Munch, der nok er mest berømt for sit maleri Skriget, donerede mere end 28.000 tegninger, billeder og skulpturer til Oslos kommune, da han døde. Men det nuværende Munch-museum har ikke kapacitet til at vise alle kunstværkerne.
Derfor opføres nu et nyt og iøjnefaldende Munch-museum i Oslo, som er tegnet af det spanske arkitektfirma Estudio Herreros, der har vundet arkitektkonkurrencen om museet. Bygningen er på 13 etager, og på niende etage har bygningen en 20 graders hældning mod vest, som udgør et distinkt knæk på toppen. Derudover er den relativt smalle, høje bygning designet med en glasfacade, så fjordlandskabet trækkes ind i bygningen.
Arkitektonisk prestigeprojekt
Råbygningen står allerede færdig, og det indvendige arbejde er nu gået i gang med blandt andet monteringen af over 13.000 m2 akustiklofter fra Rocfon:
- Munchmuseet i Oslo er et arkitektonisk prestigeprojekt i verdensklasse og derfor er vi meget stolte over at blive valgt som museets akustikleverandør. Museet vil forvalte en betydelig verdensarv efter Edvard Munch og vil tiltrække besøgende fra både nær og fjern. De mange besøgende kræver dog gode akustikske løsninger, så man kan nyde kunstsamlingerne i ro og mag. Vi er glade for, at vores produkter kan leve op til de høje, akustiske forventninger, der er i dette unikke projekt, fortæller Oskar Meres, som er Rockfons teknisk chef i Skandinavien.
For at sikre behagelig akustik i de store åbne udstillingsrum skal Rockfon blandt andet levere 6000 m2 Sonar Activity og 6500 m2 Rockfon Mono Acoustic.
- Rockfon Mono Acoustic er et ekstremt fleksibelt materiale. Det kan formes og bøjes, så man kan skabe præcis det udtryk eller den signatur man ønsker uden synlige samlinger eller mellemrum. Begge løsninger er desuden i den højeste akustiske klasse A og egner sig derfor godt til åbne rum, hvor der er meget aktivitet og et højt støjniveau, fortsætter Oskar Meres.
50 % mindre CO2
Det nye Munch-museum er en del af Oslo kommunes udvikling af den nye bydel Bjørvika, hvor kommunen har sat høje ambitioner og krav til bæredygtighed. Målet med Munch-museet har blandt andet været at holde passivhus-standard og reducere CO2-udslippet med op til 50% i forhold til tilsvarende bygninger. Dette har stillet store energi- og miljøkrav til valg af byggematerialer. Oskar Meres fortæller:
- Det er fantastisk at Munchmuseet går forrest med deres miljøambition, og bæredygtighed er netop noget, vi har fokus på. Alle vores materialer af stenuld er 100 % genanvendbare. På den måde sikrer løsningerne en lang holdbarhed og bidrager til at reducere energiforbruget i museet.
Munch-museet, som skal stå færdigt ved udgangen af 2019, og i 2020 åbnes dørene for publikum.