Gedigent håndværk hæver barren for nyt bibliotek i Helsinki

22. februar 2019

I begyndelsen af december blev Helsinkis nye bibliotek Oodi indviet. Barren var sat højt for at gøre biblioteket til et rummeligt sted, der udfordrer vores opfattelse af, hvordan et bibliotek bør være. De visioner er blevet mulige takket være gedigent håndværk, gennemtænkte kvalitetsmaterialer og et helt særligt loft fra den danske producent Rockfon.

1/5

Den finske hovedstad Helsinkis nybyggede hovedbibliotek, som går under navnet Oodi, er en imponerende bygning på mange måder. De fleste af os er vant til, at biblioteker kræver stilhed for at kunne fungere, men i dette tilfælde har man udfordret de gængse normer – takket være nøje udvalgte og gennemtænkte materialer og løsninger.

Boghimlen med et misundelsesværdigt loft

Bygningens øverste etage – kaldet boghimlen – har et imponerende loft med 14 store ovenlysvinduer. Vinduerne er formet som tragte, der på fineste vis lader lyset trænge igennem tagkonstruktionen.

Denne øverste etage er det ’klassiske’ bibliotek, som består af et åbent landskab med et helt særligt lysindfald og god akustik. Administrerende direktør Niko Oinonen fra den finske entreprenørvirksomhed Sisärakennustekniikka SRT Oy er godt tilfreds med resultatet:

- Jeg blev meget inspireret, da jeg så arkitektens planer for boghimlen. Særligt loftløsningen er innovativ og helt unik.

Et designtag som håndværk

Det er den danske akustikproducent Rockfons løsning Mono Acoustic, der er blevet anvendt på Oodi-biblioteket. Løsningens gode egenskaber er blevet udnyttet til fulde, og resultatet er et særpræget, bølgende loft, hvor ingen af de kvadratiske loftplader er identiske.

- Boghimlens tag er blevet samlet og monteret i hånden. Takket være en forberedende træning fra Rockfon har vi kunnet gennemføre montagen meget professionelt og med et imponerende resultat. Vi vidste, at Rockfons akustikplader i stenuld er formbare, men i forhold til Oodis loft var de overraskende nemme at sætte på plads, fortæller Niko Oinonen.

Gode oplevelser kræver god akustik

Finske Perttu Korhonen, som var akustisk designer på projektet, er også yderst tilfreds med slutresultatet og Oodis akustiske egenskaber:

- Biblioteket er en oplevelses-oase, som giver plads til forskellige formål og gøremål, der stiller forskellige krav til akustikken. Oodi skal være et sted, der er åbent for alle, og hvor fusionen af akustik og arkitektur skaber fred og velvære. Man skal altid huske at tage hensyn til brugerne – især i vor tid, hvor behovet for steder til afslapning er enormt.

Ifølge Perttu Korhonen vidste man på forhånd, at loftets lyddæmpende materiale måtte være absorptionsklasse A. Det er nødvendigt for at kunne dæmpe lyden fra både besøgende, ventilationssystemer, rulletrapper og andre forstyrrende elementer.

Rockfon Mono Acoustic opfylder krav til både akustik og indeklima, hvilket kvalitetsmærkningen ’Dansk Indeklima’ er et fint bevis på.

- Løsningen er ideel til skoler og biblioteker, hvor det er muligt at rette op på akustikken uden at man behøver ændre på rummets udtryk, fortæller entreprenør Niko Oinonen afsluttende.

Jeg blev meget inspireret, da jeg så arkitektens planer for boghimlen. Særligt loftløsningen er innovativ og helt unik.

Niko Oinonen

Administrerende direktør, Sisärakennustekniikka SRT Oy

Relaterede artikler