En god renovering gør typisk en væsentlig forskel for de mennesker, der færdes i omgivelserne. Det er Psykiatrisk Center Glostrups afdeling på Brøndbyøstervej 160 et rigtig godt eksempel på.
Det psykiatriske center har de seneste fem år gennemgået en omfattende renovering og tilbygning af nye arealer. De nedslidte rammer, der oprindeligt blev bygget til at huse plejehjemsbeboere, er blevet løftet til helt nye højder. Det gælder blandt andet sengeafsnit, personalerum, udearealer og ikke mindst en 300 meter lang gang, der har været omdrejningspunkt for et særligt kunstprojekt:
- Væggene på den lange gang er blandt andet blevet udsmykket med 112 fotografiske portrætter, som er med til at afstigmatisere og fortælle historien om, at alle kan blive ramt af en psykisk sygdom, fortæller Maria Boldt, som er projektleder i Region Hovedstadens Psykiatri.
De mange kunstværker kommer til sin ret på de nymalede vægge i mørke toner, som står i fin kontrast til de matte, hvide lofter fra akustikproducenten Rockfon. Lofterne understøtter samtidig dagslyset, der bryder igennem en lang række små, firkantede vinduer. Det giver et helt særligt lysindfald, som spiller en afgørende rolle for de mennesker, der færdes her.
Fra kold til varm atmosfære
Den gennemgribende renovering – blandt andet på gangen – gør besøgsoplevelsen væsentligt bedre, forklarer Maria Boldt videre:
- Både patienter og pårørende skal føle sig velkomne og godt tilpas, når de besøger centeret. Her spiller gangen en afgørende rolle. Førhen var gangen institutionsagtig og havde dårlig akustik. Sådan er det langt fra nu.
De tidligere nedhængte lofter er blevet skiftet ud med moderne og enkle lofter kaldet Rockfon Blanka. Det har gjort en stor forskel for både lys og lyd. Dagslyset bliver reflekteret i de nye lofter samtidig med, at akustikken er væsentligt forbedret.
- Det er vigtigt, at gangen opleves som et trygt rum med en rar atmosfære, hvor akustikken er god. Et uinspirerende og trist rum med larm er det sidste, man har brug for, når man besøger stedet. Efter renoveringen absorberes lydene, og det er særligt praktisk med alle de mennesker, der går ind og ud hver eneste dag, fortæller Maria Boldt.
Helmat, glat og ekstra hvid
Rockfons loftløsning er blevet valgt på baggrund af de mange vigtige egenskaber og den høje lysrefleksion, som understøtter dagslyset.
- Rockfon Blanka er kendetegnet af en helmat, glat og ekstra hvid overflade, som med markedets højeste lysrefleksion og lysdiffusion bidrager til et lyst og komfortabelt indeklima, fortæller Thomas Vilmar, salgsdirektør hos Rockfon og fortsætter:
- Vi er glade for, at vi kunne imødekomme kravene til design og funktion. Særligt med en vigtig afdeling som denne, hvor fokus i høj grad er på lys, billeder og indtryk. Det er fantastisk, at Rockfon Blanka kan være med til at af-institutionalisere og gøre miljøet inkluderende og rart for patienter, besøgende og medarbejdere.