Akustiklofter forbedrer indlæring, indeklima og trivsel i skolen

10 August 2021

Skab bedre indeklima på skoler med akustikplader til lofter og vægge. Det sætter en dæmper på støjen og giver ro i klassen, så læreren kan fokusere og eleverne kan koncentrere sig.

Akustiklofter forvandler larmende klasseværelser til rolige læringsmiljøer

Skoler og uddannelsesinstitutioner rammer ofte højt på støjskalaen og det er til gene for både læreren og eleverne. Men med forbedringer som akustikplader til lofterne og væggene, kan man lettere opnå ro i klassen. Dermed vil lærerne kunne fokusere bedre på at undervise, mens eleverne har ro til at lytte efter og koncentrere sig.

Skolemiljøet ændrer sig konstant, og akustikken kan gøre en forskel for fokus og trivsel i skolerne. Det er vigtigt at huske, at skoler og uddannelsesinstitutioner er med til at bygge fremtiden, og derfor skal vi sætte fokus på at skabe de bedste vilkår for eleverne. Indeklimaet på skolerne vil påvirke eleverne, og skal støtte, hjælpe og opmuntre dem til at lære.

Vores produkter giver frihed til at designe flotte og støjfrie rum. Vores brede udvalg af akustiklofter og vægpaneler dækker over mange designmuligheder, så hele skolen vil blive godt dækket ind. Vi har både løsninger til larmende klasseværelser og til skolens støjende sportshaller, hvor der er brug for slagfaste akustikplader, der tåler fysisk belastning.

Akustiklofter, der giver ro i klassen

Hvordan designer man støjfrie gangarealer på skolen?

Klokken ringer, dørene åbner, og massevis af energiske elever går glade og snakkesalige gennem skolens gangarealer, mens de finder vej til næste klasselokale, skolegården eller kantinen. Undervejs passerer de andre elever, der sidder i det åbne arealer og forsøger at koncentrere sig, men bliver forstyrret af støjen fra de forbipasserende elever.

Gangene er multifunktionelle rum, der byder velkommen til og guider elever, lærere og besøgende gennem skolen, samt skaber plads til elever, der opholder sig her inden næste time.

Desværre lider skolens gangarealer af meget snak og tung fodtrafik, der fører til høje støjniveauer. I stedet for at acceptere, at gangarealer er et område med utrolig høj støj, så kan man faktisk gøre noget ved problemet for at øge trivslen i skoler.

Forbedringer til indeklimaet vil gøre områderne rolige og behagelige for eleverne. Akustiske lofter og vægpaneler er nødvendige for at sikre, at gangarealers støj effektivt kontrolleres. For at forbedre indeklimaet i skolen, skal man sætte fokus på:

 • Naturligt lys vil give lysere rum, hvor eleverne opmuntres og stimuleres til at koncentrere sig
 • Brug lydabsorberende materialer af høj kvalitet på lofter og vægge for at reducere støj og forhindre efterklang
 • • Brug også tykkere og mere lydabsorberende materialer omkring klasseværelset for yderligere at optimere lydabsorberingen i de lavere frekvenser
 • • Glem ikke væggene: opsæt akustikplader på væggene, så støjen forhindres i at sprede sig

Det kan være en udfordring at designe klasseværelser med flere forskellige behov. Men det har vi selvfølgelig en god løsning til. Vores akustikloft Rockfon Sonar er meget populær til skoler, da loftpladernes hvide overflade reflekterer dagslyset. Derudover har akustikloftet en særdeles god lydabsorption. De to egenskaber kombineret bidrager til et bedre indeklima på skoler og øger trivslen.

Lofter, der understøtter lærerens arbejdsopgaver

Når man kigger på trivsel og indeklima på skoler, bør man ikke udelukkende rette blikket mod eleverne. Også lærerens behov skal tilgodeses for et optimalt indeklima og godt arbejdsmiljø. Det gælder ikke kun lærerens behov, når det kommer til støjende klasseværelser, men også hvor læreren har forberedelsestid til undervisningen – og det er ofte et område, der glemmes, når man fokuserer på at optimere skoler.

Forberedelsestiden foregår som oftest i separate lokaler og kontorer eller på lærerværelset. Her kan lærerne forberede deres lektioner og tale med kolleger og elever. Derfor skal der designes til, at læreren føler sig tryg i at vide, at samtalerne i disse lokaler, ikke forlader lokalet. Desværre er mange lokaler dårligt lydisoleret, så derfor kryber samtalerne hurtigt ind på nabokontoret eller ud på gangen.

Her er vores tips til at designe lokaler til lærerens forberedelse:

• Brug lydabsorberende materialer af høj kvalitet til at reducere støj og skabe en afslappende atmosfære

• Fokus på lydisolerende materialer for at holde samtalen privat og forhindre, at lyden spredes til nabolokalet eller gangen

Med de elementer i fokus, kan du skabe det bedste miljø for læreren at forberede sin undervisning i. Vi anbefaler vores Rockfon dB-løsninger, som eksempelvis Rockfon Sonar dB 43. Membranen på bagsiden af alle vores dB-løsninger giver lydisolering og hjælper med at reducere overførsel af støj fra rum til rum. Dette er en ideel kombination, når du vil skabe et afslappende miljø med plads til private samtaler.

Klasseværelset med plads til alle

Klasseværelset er et af de vigtigste lokaler på en skole. Det er her, drømmene, håb og viden dannes og vokser. Det er her, eleverne samarbejder, tænker og lærer – og det skal der være plads og rum til. I dag sker læring på flere forskellige måder, der kræver nøje overvejelser om akustik.

Når man skal skabe et bedre indeklima i et klasseværelse samtidig med at man fokuserer på trivslen i skolen, skal man fokusere på brugen. I klasseværelser er der meget undervisning med læreren, der taler, hvor det er vigtigt, at eleverne kan høre, hvad læreren siger. Akustiklofter kan forbedre lærerens taleforståelighed, så eleverne bagerst i rummet korrekt kan høre, hvad der kommunikeres.

En andens arbejdsform, der tager plads i klasseværelser, består i gruppearbejde. Og gruppearbejde rimer normalvis ikke på ro i klassen, for det kræver styring af lydniveauet i rummet for at undgå forstyrrelser og overdreven støj. Alle talefrekvenser skal overvejes, også lave frekvenser.

Her er vores tips til design af klasseværelser:

 • Brug lydabsorberende materialer af høj kvalitet inden for alle talefrekvenser, især de lave.
 • En 40 mm plade i omkredsen af rummet kan hjælpe med at øge taleklarheden.
 • Brug væggene til yderligere akustisk dæmpning, til at minimere ekko samt efterklang

Make yourself heard

Rockfon Blanka Activity er designet til klasseværelser og derfor designet med fokus på taleforståelighed og reducering af høje støjniveauer. Dette akustikloft er ideel til styring af lyden, og dens holdbare overflade gør den modstandsdygtig over for snavs, så den ser lige så lys ud som ved installation. Et godt alternativ er Rockfon Tropic, som har en glat hvid overflade og tilbyder klasse A-lydabsorbering.

Der er særligt strenge bygningskrav til efterklangstiden i klasseværelser. Derfor anbefaler vi, at man udover at opsætte akustiklofter, også opsætter akustikplader på væggene. Her anbefaler vi Rockfon VertiQ vægplader, som i kombination med akustikplader i loftet, skaber et bedre indeklima i skolen og øger trivslen i skolen.

Farvernes indflydelse på klasseværelser

Akustikken spiller en stor rolle på indeklimaet i skoler, men det er ikke det eneste, der betyder noget. Det rigtige visuelle design, farver, atmosfære er afgørende elementer, der enten kan forstærke eller hæmme læringsoplevelsen.

Farve påvirker vores følelser og påvirker vores opmærksomhed og arbejdsvilje. At bringe farver til et klasseværelse er en fantastisk måde at kommunikere det påtænkte formål med rummet. Matte, bløde og varme farver har været kendt for at hjælpe koncentrationsniveauet. Hvorfor ikke kombinere dette med akustik og vælge et farvet akustikloft?

Vores farvede lofter Rockfon Color-all fås i 34 inspirerende og eksklusive farver, som sætter mere kulør på hverdagen end den typiske hvide farve, der normalvis altid bruges til lofter. Det kan øge trivslen i skolen, hvilket giver gladere elever og lærere.

Kombiner god hygiejne og god akustik

Køkkener og cafeterier på skoler betjener mange elever dag for dag. Det er multifunktionelle områder, hvor eleverne mødes for at spise, snakke, hænge ud eller endda bruge tid til at studere. Det er travle rum med mange aktiviteter, og derfor kan støjniveauet være meget højt. Uønskede lyde kan sprede sig til andre områder af skolen, hvis der ikke tages hensyn til akustikken. Det kræver et gennemtænkt design, der både fokuserer på god akustik og hygiejne.

Derudover kan det være en god idé, at designet indeholder en række forskellige indretningselementer som farver eller former for at vise forskellige zoner.

Tips til akustisk design i køkken og cafeteria:

 • Brug lydabsorberende løsninger, der opfylder de strengeste hygiejnekoder og sikkerhedsforskrifter, og som er resistente over for skimmelsvamp og bakterier.
 • Brug lydabsorberende lofter og vægpaneler til at kontrollere støjniveauet.
 • Leg med loftets og væggenes design for at skabe en varm og indbydende atmosfære i store rum som skolens køkken og cafeteria

Hold det rent og hygiejnisk

Til et sådant livligt område på skolen anbefaler vi et hensynsfuldt design, som vores Rockfon Hygienic, da det er et holdbart og specialbehandlet loft perfekt til madlavningsområder, der kræver hyppig rengøring.

Du kan også tilføje farve med vores Rockfon Color-all, der giver dig mulighed for at vælge mellem 34 inspirerende og eksklusive farver, der giver dig friheden til at designe efter skolens billede eller karakter. Alternativt kan du installere smukke, rammeløse akustiske øer fra Rockfon Eclipse. De er suveræne til at forbedre den akustiske komfort med pladernes høje lydabsorbering, og de er et sjovt og anderledes designvalg.

Lokaler med plads til at lege og være aktiv uden at bekymre sig om støjen

I skolens sportshaller når lydniveauet ofte et ubehageligt højt niveau. Når glade elever råber til deres holdkammerater, kaster bolde og udbryder jubelsråb når de scorer mål, er der ikke ro til, at de også kan høre, hvad læreren siger.

Denne kombination af lyde i sportshaller har en skadelig virkning på indeklimaet. Både for eleverne, men også læreren som skal hæve stemmen urimeligt meget for at blive hørt. Energien i disse områder kan let skabe en utålelig Lombard-effekt, der påvirker det fysiologiske og psykologiske velbefindende, hvilket påvirker den generelle trivsel i skolen.

Et sundt indeklima på skoler er til gavn for både børn og lærere. Her er vores tips til robuste løsninger, der kan reducere lydniveauet i sportshaller:

 • Brug akustiske lydabsorberende akustikplader, der opfylder kravene til slagfasthed, så de ikke tager skade af fysisk påvirkning, som en håndbold på afveje
 • Brug både lofter og vægge til at forbedre lydabsorbering og øge taleklarheden. I meget støjende områder er det sjældent nok kun at fokusere på loftet, hvorfor væggene også må i spil i kampen mod bedre akustik 

Bygget til at tage imod slag og stød

Hvis man vil gøre noget ved støjen i sportshaller, er det vigtigt at tænke på, at man ikke bare kan opsætte almindelige akustikplader på loft og vægge, som var det et kontor. I en sportshal er der stor risiko for fysisk påvirkning. Det kan være, eleverne får skudt en bold ind på pladerne, og derfor skal akustikpladerne selvfølgelig kunne holde til diverse slag og stød uden at gå i stykker eller miste sine lyddæmpende egenskaber.

Vi anbefaler vores Rockfon Samson akustikloft, hvor loftpladerne er ekstra stød- og slagfaste. Derudover anbefaler vi, at man supplerer med Rockfon Samson vægabsorbent, som er akustikplader til væggene – de har også en ekstra stød- og slagfast overflade.

Med disse akustikplader til loft og vægge, kan man skabe et sundt indeklima i sportshaller, hvor støjen reguleres med den høje lydabsorption, og hvor der ingen fare er for at ødelægge akustikpladerne, hvis man kommer til at kaste en bold på dem.

De seneste skoletrends:

Interaktion i klasseværelserne

Som vi har set i de seneste år, bevæger skoler sig væk fra den traditionelle læringsstil, hvor læreren udelukkende står foran eleverne og formidler viden, og hvor der er minimal interaktion fra eleverne. Dagens skoler er heldigvis meget mere dynamiske, hvor elever deltager og debatterer med læreren, og sætter sig sammen i grupper og samarbejder i teams - hvilket gør eleverne til en del af læringsfællesskabet.

Det øger trivslen i skolen for eleverne, men det lægger større pres på godt design af klasseværelser, for behovet for at kontrollere støjniveauet er større end tidligere. Hvordan kan vi hjælpe taleforståelighed, så både lærere og elever kan lytte og kommunikere klart og tydeligt? Hvordan kan vi skabe ro i klassen og slukke for den unødige støj, der gør, at man skal hæve sin stemme for at blive hørt, og som gør, at eleverne nede bagved ikke får alt med, læreren siger?

Vores akustikplader til lofter og vægge opfylder de allerbedste standarder på markedet, der hjælper med at forbedre elevernes evne til at koncentrere sig, tænke og lære – og det giver gladere elever og lærere.

Fælles rum

I takt med at vi bevæger os væk fra den traditionelle måde at undervise på, kommer gruppearbejde mere i spil. Det betyder, at det ikke kun er i klasseværelserne, men også på gangene og større dele-rum, at elever sidder og samarbejder.

Det betyder, at rummene skal designes til at opfylde forskellige behov, fordi mange deles om rummene til forskellige formål. Det betyder også, at der vil være meget aktivitet i disse lokaler – både når elever sidder og taler om opgaver, men også når de rejser sig og gør eller lige er kommet og skal pakke deres ting ud. Med de rette akustikløsninger vil rummet kunne kontrollere støjen og sikre, at eleverne kan koncentrere sig på trods af andre elever, der kommer og går.

Skolen skal være et trygt sted

De seneste halvandet år er der kommet mere fokus på hygiejne grundet pandemien. Det gælder selvfølgelig også på skoler, hvorfor man bør have mere fokus på hygiejne, når man designer klasseværelser og andre rum på skoler.

Når man designer skoler med fokus på hygiejne, skal der være fokus på ventilationssystemer og rengøringsmuligheder. Vores akustiklofter og vægpaneler er lavet af stenuld, som er naturligt resistent over for skimmelsvamp og bakterier. De er lette at rengøre, og de er designet til at opfylde strenge hygiejnekrav og sikkerhedsforanstaltninger.

Relaterede artikler